Antibiotici ne smanjuju opasnost od infarkta

DUGOTRAJNO liječenje antibioticima protiv obične, ali tvrdoglave bakterijske infekcije ne smanjuje rizik od srčanog udara, navodi se u dvjema studijama objavljenima u srijedu.

Prijašnje studije pokazale su da je više od tri četvrtine pacijenata koji su imali srčani napad bilo zaraženo klamidijom pneumonije, bakterijom koja se nalazi u masnim naslagama koje začepljuju arterije.

Ta bakterija može udvostručiti opasnost od infarkta i znanstvenici su mislili da antibiotici mogu pomoći u smanjenju tog rizika.

Međutim, u jednoj studiji, u kojoj je Pfizerov Zithromax (azitromicin) uspoređen s placebom kod 4012 pacijenata oboljelih od srčanih bolesti otkriveno je da antibiotik, čak ako se uzima duže od godinu dana, nema utjecaja na stopu smrtnosti i pojavu infarkta.

U drugoj studiji 4162 pacijenta primala su dvije godine ili placebo ili Tequin (gatifloksacin) farmaceutske tvrtke Britol-Mayers Squibb. Rezulati su bili isti kao u prvoj studiji.

"Nema razloga za preporuku liječenja antibioticima", rekao je za Reuters Thomas Grayston, epidemiolog na washingtonskom Sveučilištu i koautor studije s azitromicinom.

Christopher Cannon, bostonski kardiolog i koautor druge studije s tim se složio.

Niti jedna od skupina pacijenata nad kojima je provedena studija nije pokazala koristi antibiotika, rekao je Cannon.

Obje su studije objavljene u stručnom časopisu The New England Journal of Medicine.

Znanstvenici su izjavili da vjeruju da klamidija igra ulogu u razvoju srčanih bolesti, ali da oštećenja krvnih žila koju prouzročuje bakterija vjerojatno počinju prerano u životu da bi liječenje antibioticima pokazalo rezultate.

Pročitajte više