Appleov iPad, "ubojica iPhonea i mobilnog interneta"



NA ISTI način na koji je iPhone unio revoluciju na tržište mobilnih uređaja i otvorio prostor za rođenje mobilnog interneta, tako će i iPad, najnoviji Appleov proizvod, označiti smrt mobilnog interneta, napisao je u analizi urednik InfoWorlda Galen Gruman.

"Ironično je što iPad čini iPhone – Appleov komad tehnologije koji je 2007. promijenio pravila igre i čiji utjecaj i dalje odzvanja bežičnim, mobilnim i računalnim industrijama – zastarjelim. A kako iPhone nestane kao čudo kratkog vijeka trajanja, tako će nestati i mobilni internet", navodi on.

Kraj iPhonea

"Razmislite o tome – iPad radi sve stvari koje radi i iPhone (osim kamere), i to na velikom ekranu koji dopušta postavljanje još bogatijih aplikacija i još boljih medijskih iskustava. Također služio kao zamjena za laptop za one vrste osnovnih poslova koje većinom koristimo kad smo na putu – stvaranje i uređivanje dokumenata, prezentacija, čitanje, a istodobno radne zadatke obavlja na način na koji današnje aplikacije za iPhone samo daju kratku uvid", nastavlja.

Zbog toga će, predviđa Gruman, iPhone uskoro postati neka verzija iPod toucha s kamerom, a korisnici će radije plaćati mobilne račune za internet preko iPada, istodobno koristeći jeftinije mobitele za obavljanje poziva.

"Možete misliti da sam lud što očekujem tako dramatičnu promjenu položaja iPhonea, ali ozbiljan sam. Prije samo tri godine iPhone je totalno promijenio mobilno tržište, učinivši dotada cijenjene uređaje kao što je BlackBerry zastarjelima", navodi Gruman i podsjeća kojom je brzinom niknulo tržište mobilnog interneta. Brojne stranice počele su izdavati i verzije za mobitel, a postoje i tvrtke specijalizirane upravo za "mobiteliziranje" interneta.

BlackBerry je imao sreće

"Znači, do 2011. iPad će zauzeti mjesto mnogih iPhone uređaja, dovesti do propasti Googleovih Chrome web aplikacija, a uništiti i cijeli zalet brojnih 'ubojica iPhonea', koji će se naći u ratu protiv nikoga", tvrdi Gruman.

Jedini uređaj koji bi mogao preživjeti revoluciju je BlackBerry, kojeg je iPhone prijetio uništiti. Korisnici Blackberryja nikad nisu ni bili zainteresirani za surfanje internetom, nego za slanje poruka i emailova. "To što se nije adaptirao na novi svijet koji je iPhone stvorio, BlackBerry će imati sreće i tako propustiti i uspon i pad iPhone paradigme", zaključuje Gruman.

Pročitajte više