Arapi: Arafatov odlazak kraj jedne epohe

ARAPI diljem Bliskog istoka drže da je smrt Jasera Arafata kraj jedne epohe i da je na potezu Izrael koji treba iskoristiti šansu za mir u regiji.

Palestinci su pohrlili na ulice Gaze i Zapadne obale oplakujući smrt njihova vođe a neke su arapske zemlje objavile trodnevnu žalost.

"Arafat je bio otjelovljenje palestinskog pitanja i njegova će se odsutnost zacijelo snažno osjećati", kazao je Hossam Zaki, glasnogovornik Arapske lige u Kairu, a prenosi Reuters.

"No svima onima koji misle da će njegova smrt otvoriti vrata miru, kažemo da su u krivu i da odgovori nikada stvarno ne leže na Palestincima koliko na Izraelcima", ističe Zaki.

Izrael i Sjedinjene Države dugo su optuživali Arafata za sprječavanje mira, no za arapske komentatore to je tek izgovor.

"Izrael i zemlje koje ga podržavaju tvrde da je nestala zapreka miru - Arafat. To je neistina i nepravda jer (izraelski premijer Ariel) Sharon ne želi jamčiti palestinskom narodu njegova prava", piše dnevnik Al-Khaleej u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Tuniski predsjednik Zine al-Abidine Ben Ali poručuje da će "vrijednosti i vrline kojima se dičio Arafat tijekom borbe za palestinsku državu nadahnuti palestinski narod kako bi očuvao koheziju i jedinstvo te nastavio ostvarenje nacionalnih, legitimnih i vječnih prava".

Egipatsko predsjedništvo priopćava da su "Palestinski narod te arapske i islamske nacije izgubile (...) povijesnog vođu koji je hrabro vodio svoj narod u svim stadijima nacionalne borbe".

I Egipat i Tunis proglasili su trodnevnu žalost.

Tuga i gnjev zavladali su u palestinskim logorima poput najvećeg Ain Helouea u Libanonu (s oko 60.000 izbjeglica), gdje su uz narod na ulicama emocije izražavali i pripadnici Arafatova pokreta Fatah ispaljujući rafale u zrak. Fatah je objavio 40-dnevnu žalost u svih 12 logora diljem Libanona u kojima živi, procjenjuje se oko 250.000 ljudi.

Arafatovu smrt oplakuju i stanovnici izbjegličkog logora Yarmouk u Siriji. A Ahmad Haj Ali, dužnosnik u sirijskom ministarstvu informiranja, priznaje da se Sirija razilazila s Arafatom u mnogim pitanjima no "nitko, bez obzira slagao se s njime ili ne, ne može mu odbiti poštovanje."

Arafat je internacionalizirao palestinsko pitanje", zaljučio je i pozvao Plaestince da se ujedine kako bi ostvarili njegov san o neovisnoj palestinskoj državi.

No jedinstvo će biti teško održati, slažu se i neki palestinski dužnosnici koji ističu da žele osigurati miran prijenos vlasti.

Priznaju pritom da će biti teško ponoviti Arafatovo balansiranje između političkih skupina i pitaju se mogu li Palestinci ostati ujedinjeni bez njega kao zajedničkog štita.

"Bio je jedini koji je razumio važnost nacionalnog jedinstva i nikada neće biti palestinskog vođe koji bi želio snositi posljedice ako kaže ne Amerikancima i Izraelu", kazao je Arafatov pomoćnik Jibril Rajoub za televiziju Al Jazeeru.

Kolumnist egipatskog tjednika Al-Ahram zaključuje da će umjereno palestinsko vodstvo pobijediti ako Izrael i SAD ožive mirovni proces, u protivnom radikalna struja će prevladati.

Koliko je to blizu istine pokazuje borbeno priopćenje militantnog pokreta Hamas: "Gubitak našeg vođe pojačat će našu odlučnost i spremnost za nastavak Džihada i otpora cionističkom neprijatelju do pobjede i slobode".

Iran, islamska ali ne i arapska zemlja, pozvao je Palestince da ne dopuste Izraelu da iskoriste vakuum u vlasti te da je važno sada "da Palestinci ostaju ujedinjeni", kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi.

Pročitajte više