Arapska liga i Egipat osudili napade u iraku

ARAPSKA liga i Egipat u utorak su osudili napade u kojima je na svetim šijitskim mjestima u Iraku poginulo više od 100 ljudi.

"Arapska liga šokirana je i rastužena vijestima o eksplozijama koje su potresle gradove Bagdad i Kerbalu, na dan komemoracije (smrti) imama Huseina", stoji u priopćenju te panarapske organizacije.

"Glavni tajnik Amr Moussa snažno osuđuje zločinačke eksplozije kojima je cilj ubijanje i teroriziranje nedužnih civila", ističe se u tekstu te se dodaje kako je riječ "o barbarskim djelima koji nisu uzeli u bzir sveti karakter Achoure".

Musa je u priopćenju pozvao Iračane da se "angažiraju (kako bi osigurali) jedinstvo u svojim redovima kako ne bi prepustili priliku onima koji žele ugroziti to jedinstvo".

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher na konferenciji za novinare također je osudio, kako je rekao, "žaljenja vrijedne događaje koji moraju prestati".

"Irački narod mora moći uživati u sigurnosti i očuvati svoje jedinstvo", dodao je Maher.

Državni sirijski radio u utorak je u središnjoj informativnoj emisiji nazvao "zločinačkim" i "terorističkim" napade u Iraku na dan obilježavanja šijitskog žalovanja Ašure.

"Zločinačke eksplozije potiv civila u Bagdadu i Kerbali uzrokovale su stotine mrtvih i ranjenih, koji su se pretvorili u more krvi na dan Ašure", javio je radio, ocjenjujući napade "terorističikima".

U gotovo istodobnim napadima u utorak je, prema privremenim podacima, ubijeno više od 100 ljudi i ranjeno nekoliko stotina na svetim šijitskim mjestima u Iraku, na dan kad je ta zajednica, većinska u toj zemlji, obilježavala jadan od najvažnijih obreda, žalovanje Ašure.

Pročitajte više