ARGENTINA: ZAKAŠNJELA ODŠTETA UN-A VOJNIKU STRADALOM U HRVATSKOJ

Argentinski predsjednik Nestor Kirchner predao je u utorak UNovu odštetu, koju su njegovi prethodnici zadržavali od 1998. godine, argentinskom vojniku koji je tijekom sudjelovanja u mirovnoj misiji UNPROFORa u Hrvatskoj izgubio obje noge.

Dočasnik Sergio Raul Balla je kao pripadnik "plavih kaciga" prije 10 godina izgubio obje noge u eksploziji protutenkovske mine u Hrvatskoj, zbog čega su mu Ujedinjeni narodi 1998. odlučili dodijeliti odštetu u iznosu od 400.000 dolara.

Tadašnji argentinski predsjednik Carlos Menem (1989.-'99.) je odlučio ne isplatiti odštetu, argumentirajući to tvrdnjom da je ona namijenjena "domovini", prema informacijama današnjeg ministra obrane Jose Pamura.

Isto opravdanje rabio je i njegov nasljednik na položaju predsjednika Fernando de la Rua, kada je odbijao traženje tog vojnika čija su mjesečna primanja 1.800 pesosa (1.800 dolara).

Kirchner i ministar obrane Jose Pampuro, u utorak su konačno predali odštetu dočasniku Balli na emotivnom prijemu u palači vlade u Buenos Airesu, objavivši pritom i uredbu prema kojoj takve isplate UN-a trebaju pripasti izravno korisnicima.

Pročitajte više