Arheolozi iskopali Crvenog lava, najstarije kazalište u Londonu

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

ARHEOLOZI su na gradilištu u Whitechapelu otkrili najstarije kazalište u Londonu.

Kazalište Red Lion (Crveni lav) smatra se prvim namjenski izgrađenim kazalištem elizabetanskog doba, ali je do sada njegovo točno mjesto bilo sporno, piše BBC.

Tijekom prošlogodišnjeg iskopavanja u Stepney Wayu, istočni London, stručnjaci su pronašli drvene građevine i razne artefakte. Arheolog Stephen White opisao je taj lokalitet kao "izvanredno" otkriće.

Kazalište iz 1567. godine

Povjesničari smatraju da je Crveni lav izgradio John Brayne oko 1567. godine, netom prije nego što je s Jamesom Burbageom sagradio kazalište u Shoreditchu 1576.

O samom izgledu ovog kazališta zna se vrlo malo. Sva saznanja se temelje na dvije parnice iz 1567. i 1569. u kojima se spominje "crveni lav" i "kuća" koja je imala vanjsku pozornicu i mjesta za sjedenje, piše BBC.

U siječnju 2019. arheolozi su počeli otkrivati ​​pravokutnu drvenu konstrukciju sastavljenu od 144 sačuvana debla koja su možda sačinjavala "skele" ili galerije za sjedenje.

Samo nalazište je veliko 12,3 m x 9,3 m, što se podudara s dimenzijama spomenutim u tužbama, rekli su stručnjaci.

"Nakon gotovo 500 godina, možda smo konačno pronašli ostatke Crvenog lava"

Iskapanje je proveo Odjel za arheologiju Sveučilišta University College London.

"Nakon gotovo 500 godina, možda smo konačno pronašli ostatke Crvenog lava, koji je obilježio zoru elizabetanskog kazališta. Arheološki ostaci građevina i njihov lokalitet podudaraju se s karakteristikama kazališta zabilježenim u ranim dokumentima", rekao je White, voditelj istraživanja.

Na sjeveroistočnom djelu istoga mjesta pronađene su i neke druge građevine iz 15. i 16. stoljeća koje su dalje nadograđivane u sljedećih 100 godina. Stručnjaci smatraju da bi se moglo raditi o dijelu gostionice Crveni lav.

Među ostacima građevina otkrivena su dva podruma za pivo, čaše, boce i drugi spremnici iz tog perioda.

Pročitajte više