Arhitektonsko savjetovalište u godinu dana napravilo 80-ak projekata za invalide

ARHITEKTONSKO savjetovalište ´Za kvalitetu života bez barijera´ u godinu dana rada napravilo je 80ak idejnih rješenja za prilagodbu različitih objekata diljem Hrvatske osobama s invaliditetom, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu godišnjice savjetovališta.

Arhitektonsko savjetovalište koje djeluje u okviru Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida (HSUTI) jedino u Hrvatskoj daje besplatne savjete i izrađuje idejne projekte za prilagodbu građevinskih objekata osobama s invaliditetom, a materijalno ga podupire Državni zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži.

Savjetovalište je projektiralo adaptacije ili izgradnju prilaznih rampi za invalide u kolicima za domove zdravlja, škole, fakultete, Gradska poglavarstva, kao i niz privatnih objekata.

Dosad je najviše objekata, zahvaljujući suradnji udruga invalida i lokalne zajednice, prilagođeno u Vinkovcima, Sisku i Petrinji, a u Zagrebu priličan broj nogostupa na raskrižjima, dok je u planu prilagodba javnog WC-a na glavnom gradskom trgu.

Iako deset posto hrvatskih građana čine osobe s invaliditetom, mali je broj javnih ustanova, poput bolnica, škola, kazališta ili plaža, kojima mogu pristupiti invalidi, a gotovo da nema turističkih objekata s prilagođenim WC-ima, istaknula je predsjednica HSUTI-a Mirjana Dobranić.

Arhitektonsko savjetovalište svakodnevno prima pozive pojedinaca, udruga ili institucija, no obilazak terena i sav posao oko izrade projekta radi samo jedan arhitekt, koji je na civilnom služenju vojnog roka u savjetovalištu, rekla Dobranić.

Građani pokazuju sve veći interes, pa bi savjetovalištu treba najmanje dva arhitekta ročnika, dodala je Dobranić.

Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Ljubomir Miščević najavio je skoro donošenje novoga Zakona o gradnji i Pravilnika o gradnji bez prostornih barijera koji bi trebali postrožiti prilagođivanje objekata invalidima.

Ravnateljica Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži Adinda Dulčić obećala je da će i dalje podržavati sve akcije i inicijative koje su u skladu s Nacionalnom strategijom za osobe s invaliditetom.

Pročitajte više