Arhiv Ivana Pavla II. sadrži i pismo atentatoru Aliju Agci

OSOBNI arhiv pokojnog pape Ivana Pavla II. sadrži do sada nepoznato pismo koje je Papa napisao Mehmetu Aliju Agci kratko vrijeme nakon što je ovaj na njega neuspješno pokušao izvršiti atentat 13. svibnja 1981. na Trgu svetog Petra.

Poljski dnevni list Rzeczpospolita u utorak je izvijestio da je Papa u pismu Agcu upitao zašto ga je pokušao ubiti kada obojica vjeruju u istoga Boga. Poljski list ton pisma opisuje kao "vrlo bratski". Nije, međutim, poznato hoće li cjeloviti tekst biti objavljen. U članku se navodi da je Papa napisao pismo namjeravajući ga javno objaviti no, kasnije se predomislio.

Papa Ivana Pavao II. nije to pismo poslao Aliju Acgi, ali je osobno razgovarao s njim u njegovoj ćeliji 27. prosinca 1983. godine.

Pismo će vjerojatno biti proslijeđeno crkvenom tijelu koji nadzire beatifikaciju Ivana Pavla II., no glavni postulator kauze za beatifikaciju, otac Slawomir Oder je za Rzeczpospolitu rekao da još nije primio taj dokument.

Osobnu arhivu pape Ivana Pavla II, trenutno pregledava njegov nekadašnji osobni pomoćnik, poljski nadbiskup Stanislaw Dziwisz koji je naznačio da kauzi namjerava proslijediti arhivski materijal.

Premda papa Ivan Pavao II. u svojoj oporuci traži da se njegove osobne bilješke spale, Dziwisz, kojeg je zadužio za arhivu, izjavio je da u njoj "nema ništa za spaliti nego da se treba sačuvati za buduće naraštaje".

U utorak je Dziwisz poljskoj novinskoj agenciji PAP potvrdio da navedeno rukom pisano pismo postoji, ali da nikada nikome nije pokazano.

"Sveti otac je napisao takvo pismo Agci, ali ga nikada nije poslao", rekao je Dziwisz i dodao kako je potpuno zbunjen time što do medija došla informacija o postojanju pisma.

"Arhiv koji sadrži različite vrste Papinih tekstova i za koji sam zadužen je zatvoren i ostat će zatvoren dok se ne zaštiti i katalogizira. Za to će biti potrebno nekoliko godina - što duže, to bolje", rekao je nadbiskup istaknuvši kako samo on ima pristup arhivu.



Pročitajte više