ASH: HTV uznemirio umirovljenike neistinitim informiranjem o povratu duga

AKCIJA socijaldemokrata Hrvatske (ASH) prosvjedovala je danas jer je HTV, kako kažu, neistinitim informiranjem o povratu duga izazvao pomutnju i nezadovoljstvo među građanima, osobito umirovljenicima.

Predsjednik ASH Zlatko Klarić u današnjem priopćenju tvrdi kako nije istina da je Ustavni sud pobio svoju odluku o vraćanju duga umirovljenicima i da nije izvršio svoje odluke kao što su pogrešno ustvrdile dvije civilne udruge, a prenio HTV.

Ustavni sud nikada nije ni bio nadležan za njihovu provedbu, objašnjava Klarić.

ASH podsjeća da je za provedu odluka Ustavnog suda nadležna Vlada, koja nije poštivala ni odluku Ustavnog suda niti je provela odluku Upravnog suda u vezi povrata duga umirovljenicima. Zbog toga je ASH Europskom sudu za ljudska prava prije 13 mjeseci podnio tužbu. Klarić kaže da uskoro očekuje pozitivno rješenje iz Strasbourga.

U ASH stoga smatraju kako nema potrebe da HTV objavljuje prijetnje Strasbourgom predsjednika nekih udruga.

Priopćenje u kojem se tvrdi da je Ustavni sud ukinuo svoju odluku o vraćanju duga umirovljenicima i da je nije prove u nedjelju su uputili predsjednika Pokreta za demokraciju i socijalnu pravdu Ivan Supek i predsjednike građanske udruge Društvena solidarnost Rudolf Mažuran. Te je tvrdnje kao netočne jučer opovrgnuo i Ustavni sud.

U vladinom Uredu za suradnju s Europskim sudom za ljudska prava u Strasborgu Hini su danas kazali da ne znaju u kojoj je fazi rješavanje tužbe ASH zbog povrata duga umirovljenicima. Ne očekuju da bi ikakvo, pa i pozitivno rješenje moglo uskoro stići jer još nisu zaprimili tu tužbu kako bi se u ime Vlade, kao tužene strane, o njoj očitovao. Iz Ureda su najavili da će u očitovanju na tužbu navesti kako je dug hrvatskim umirovljenicima vraćen u skladu s gospodarskim mogućnostima zemlje.

Pročitajte više