Astronomi otkrili najhladnije mjesto u svemiru

ASTRONOMI su identificirali najhladnije mjesto u svemiru: oblak plina otpuhan sa zvijezde pri kraju njezina života u nebuli Bumerang.

Jedna od najmlađih nebula te vrste promatrana je do najsitnijih pojedinosti pomoću svemirskog teleskopa Hubble, prenosi BBC.

Čini se da je središnja umiruća zvijezda ispuštala plin takvom brzinom da se prilikom ekspanzije toliko ohladio da je hladniji čak i od kozmičkog pozadinskog zračenja koje je prisutno u cijelom svemiru.

Snimke teleskopa Hubble prikazuju mladu planetarnu nebulu u konstelaciji Centaurus, koja je od Zemlje udaljena 5.000 svjetlosnih godina. Planetarne nebule stvaraju se oko središnje zvijezde dok ona ispušta plin u posljednjoj fazi svog života.

Astronomi su 1995. godine otkrili da je to najhladnije mjesto u svemiru dotad pronađeno. S temperaturom od -272 stupnja Celzija, to je mjesto samo jedan stupanj toplije od apsolutne nule. Čak je i pozadinsko zračenje preostalo od ´velikog praska´, temperature od -270 stupnjeva Celzija, toplije od ove nebule, jedinog dosad pronađeno objekta koji ima nižu temperaturu od pozadinskog zračenja.

Snimke teleskopa Hubble pokazuju neobične strukture unutar nebule, a astronomi nagađaju da je objekt tako mlad da još nije stigao razviti uobičajene strukture.

Neobičnu hladnoću plinskog oblaka vjerojatno uzrokuje neobična središnja zvijezda, a čini se da su oblake oblikovali vjetrovi brzine 50.000 kilometara na sat, koji su otpuhivali vrlo hladne plinove s umiruće zvijezde. Ona je tijekom nekoliko tisućljeća gubila dio svoje mase, a taj je gubitak 10 do 100 puta veći od gubitka mase kod drugih sličnih objekata.

Nebula je postala najhladnije mjesto u svemiru baš zbog te ubrzane ekspanzije i hlađenja oblaka plinova.

Pročitajte više