Australci se ispričali zbog Jasenovca u reklami: "Nismo znali da je to konclogor"

Foto: Twitter/Valley Eyewear

AUSTRALSKA tvrtka za sunčane naočale uklonila je dio svoje nove reklamne kampanje koji je izazvao zgražanje jer sadrži fotografije spomenika iz Spomen područja Jasenovac.

Valley Eyewear je na svojim stranicama objavio niz videa i fotografija koje su snimili u Hrvatskoj i Bugarskoj, a na kojima se modeli mogu vidjeti uz spomenike iz doba Jugoslavije. 

Iskoristili Cvijet u Jasenovcu i Džamonjin Reljef za reklamu

Tako su za svoju reklamnu kampanju iskoristili spomenik Cvijet u Jasenovcu jugoslavenskog arhitekta Bogdana Bogdanovića, kao i Reljef posvećen žrtvama fašizma u Jasenovcu jugoslavenskog kipara Dušana Džamonje iz Spomen područja Jasenovac. U jednom videu koji su objavili model hoda preko polja prekrivenog snijegom u blizini Cvijeta u Jasenovcu.

Tvrtka se ispričala nakon što su njene reklame izazvale oštre kritike na društvenim mrežama. Mnogi su samu ideju reklame nazvali morbidnom, uvredljivom i odvratnom. Valley Eyewear, pak, kaže da je samo htio izraziti poštovanje prema arhitekturi.

"Prestanite koristiti ovaj simbol patnje Srba, Židova i drugih u svojoj kampanji. Znate li vi što je holokaust?" napisala im je jedna ogorčena tviterašica iz Banje Luke.

Nakon što je uklonila sporne reklame iz Jasenovca, njihova web stranica sada pokazuje fotografiju drugog Džamonjinog spomen-obilježja, onog partizanima Moslavine, kao i spomenik Budludža bugarskog kipara Georgija Stojlova iz 1981. povodom obljetnice osnutka bugarske Komunističke partije. 

"Nismo znali da je to logor smrti"

"Nismo znali da je to logor smrti u tom trenutku. Nismo htjeli uvrijediti nikoga, mi smo pristojan brend. Ispričavam se svima koji su uvrijeđeni", rekao je direktor tvrtke Michael Crawley. Objasnio je da su posjetili Jasenovac na pola sata i to nakon zatvaranja. 

Jasenovac je, kako piše BBC, koncentracijski logor i logor smrti, koji je od 1941. do 1945. vodio hrvatski fašistički pokret Ustaše, saveznik, odnosno marioneta nacističkog režima Adolfa Hitlera.

U njemu su ubijeni deseci tisuća Srba, Židova i Roma, kao i hrvatskih političkih protivnika ustaškog režima. Iako točan broj žrtava možda nikad neće biti utvrđen, Američki memorijalni muzej holokausta procjenjuje ga na između 77 i 99 tisuća mrtvih. Sam Memorijalni muzej identificirao je po imenu 83.145 tisuća muškaraca, žena i djece.

Pročitajte više