Australci šokirani indonezijskom presudom njihovoj državljanki

Mnogi su Australci bili šokirani i bijesni u petak nakon što je indonezijski sud osudio mladu Australku Schapelle Corby na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja marihuane na Baliju.

Ni jedno suđenje nije još tako potreslo Australiju od suđenja Lindy Chamberlain koja je tvrdila da je dingo ubio njenu bebu tijekom 80-ih.

Corby je uhićena u listopadu prošle godine nakon što je indonezijska carina otkrila u njenoj prtljazi 4,1 kilogram marihuane kada je stigla na Bali. Ona je na suđenju izjavljivala kako ne zna otkuda droga u njenoj prtljazi sugerirajući da su joj marihuanu podmetnuli australski radnici u zračnim lukama kako bi je prokrijumčarili u Indoneziju.

Televizijske postaje u Australiji prenosile su uživo izricanje presude, kao i radio postaje koje su pozivale slušatelje da kažu što misle. Mnogi od slušatelja su izjavljivali kako žale što su davali donacije za žrtve tsunamija, dok su drugi pozivali na bojkotiranje Balija kao turističkog središta.

Radijski novinar Chris Smith sa sydneyske 2GB radio postaje kazao je da 20 godina zatvora za Corby "teška i uvredljiva" te da ga užasavaju izvješća da će tužiteljstvo tražiti strožu kaznu.

I bivša političarka Pauline Hanson pozvala je Australce da izbjegavaju Indoneziju: "Kažem Australcima da ne idu tamo, da izbjegavaju to mjesto, da ga bojkotiraju".

"Netko do njih može biti sljedeća Schapelle Corby", kazala je Hanson koja je obilježena kao ksenofobična kada je pozvala na ukidanje imigracije iz Azije.

Australski premijer John Howard je rekao da razumije zašto su Australci tako pogođeni slučajem Corby.

Australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer je izjavio da je vlada ponudila odvjetničkom timu Schapelle Corby besplatnu pomoć dvojice viših odvjetnika s iskustvom vezanim za indonezijski pravosudni sustav.

Downer je rekao i da su ljudi bijesno nazivali i izricali prijetnje indonezijskim diplomatskim predstavništvima te je pozvao na mir.

Australske snage reda pojačale su mjere oko indonezijskog veleposlanstva u Canberri u petak dok su demonstranti nosili natpise "Oslobodite Schapelle!".

Ispitivanje javnog mišljenja koje je proveo australski tisak pokazalo je da 90 posto Australaca vjeruje da je Schapelle nevina, a Sky Australia je objavila rezultate svog ispitivanja javnog mišljenja koji pokazuju da 36 posto ispitanika misli kako je njena presuda prestroga dok je 56 posto je presudu ocijenilo nepravdom.

(Hina) xbis ydv

Pročitajte više