Australci su najvredniji radnici u razvijenom svijetu

AUSTRALCI u prosjeku rade svake godine dulje od svojih kolega u razvijenom svijetu, prema podacima istraživanja stručne skupine, objavljenih u petak.

Po nalazima Australskog instituta, radni ritam Australaca takav je da su izloženi preopterećnosti, s razinama tjeskobe i depresije višima od prosjeka.

Istraživanje kojim je obuhvaćeno više zemalja među kojima SAD, Francuska, Japan ili Njemačka, otkriva da bi Australci, čak i oni koji su iskoristili godišnje odmore, mogli prestati raditi do kraja godine i imati praktički jednaki broj radnih sati kao njihove kolege iz drugih industrijskih zemalja.

"Dok Australci često smatraju da žive u zemlji poznatoj po produženim vikendima, oni su ti koji rade najviše u razvijenom svijetu te bi ih mogla snaći preopterećnost", kazao je direktor odbora stručnjaka Clive Hamilton.

On je kazao da Australci rade prosječno 1.855 sati na godinu dok prosjek razvijenih zemalja iznosi 1.643 sati. Norvežani primjerice rade prosječno 1.376 sati godišnje, dodao je Hamilton.

Iako je broj prazničnih dana u Australiji usporediv s prosjekom zemalja iz OECD-a, trajanje plaćenog odmora kraće je od europskog prosjeka od pet tjedana.

Pročitajte više