Australska policija očekuje širenje nasilja

POLICIJA australskog grada Sydneya očekuje da će se nasilje koje je početkom tjedna izbilo u južnom priobalnom predgrađu toga grada, tijekom vikenda pojačati.

Velikom policijskom operacijom vraćen je mir u sydneyska predgrađa nakon dviju noći rasnih nereda, a policija u srijedu poziva lokalne čelnike da joj pomognu smiriti napetosti.

Policija je priopćila da istražuje i požar koji je uništio jednu crkvenu dvoranu u zapadnome dijelu grada, ali zasad se ne zna ima li taj požar veze s rasnim neredima što su trajali u nedjelju i ponedjeljak na plažama Cronulli i Maroubri.

Predstavnici kršćanskih i muslimanskih vjerskih zajednica u Australiji pozvali su na mir i jedinstvo u Australiji nakon što su vlasti kao "sumnjiv" ocijenile požar.

Vatra je izbila u zoru u prostorima Ujedinjene crkve u četvrti Auburn, u blizini islamskog kulturnog centra.

Lokalni mediji ustanovili su i da je prethodnog dana bilo nekoliko razbijenih stakala i krađa u nekoliko crkava, posebice u susjednom predgrađu Macquarie Fields.

Iako je protekla noć prošla u relativnom miru, ministar unutarnjih poslova Novog Južnog Walesa Carl Scully rekao je jutros kako se očekuje rasplamsavanje nemira. Policija je tijekom noći zaustavila i pregledala na stotine vozila, a petorica muškaraca su uhićeni zbog nošenja oružja.

Rano jutros nepoznata osoba pucala je iz vatrenog oružja u protestantsku crkvu smještenu u jednom predgrađu Sydnyea većinom naseljenom populacijom s Bliskog Istoka.

Još se ne zna pouzdano je li događaj povezan s nemirima koji su se u posljednja tri dana događali južno od Sydneya, a jednako tako istražuje se noćašnje razbijanje prozora na još jednoj crkvi koje su počinili vandali.

Proteklih je dana policija u Sydneyu i drugim australskim gradovima dobila dojave o SMS porukama kojima se iniciralo nasilje, a ministar Scully najavljuje za predstojeći vikend pojačanu policijsku prisutnost na gradskim ulicama.

Osim velikog broja policajaca na gradskim ulicama, policija će osiguravati i vjerske objekte koji su posljednjih dana česta meta napada.

Jedan je muškarac, uhićen ubrzo nakon izbijanja nereda, jučer osuđen na četiri mjeseca zatvora, a policijski zamjenik Andrew Scipione rekao je kako bi takva presuda trebala biti ozbiljno upozorenje onima koji se ubuduće namjeravaju uključiti u širenje nasilja.

"Poruka, koja mora doprijeti do javnosti, jest ta da ukoliko se upustite u takvu vrstu ponašanja (nasilje na ulicama), pa vas policija uhiti, postoji mogućnost da to platite četveromjesečnim gubitkom slobode" - zaključio je Scipione.

Rasno je nasilje izbilo na sydneyskoj plaži Cronulla u nedjelju: pet tisuća ljudi izvikivalo je rasističke parole i napalo mlade bliskoistočnoga podrijetla.

Pijani mladići umotani u australske zastave tvrdili su da brane svoju plažu jer su napadnuti spasioci, a oni vjeruju da su napadači podrijetlom iz Libanona.

Policija je objavila da su nasilje na Cronulli potaknuli bijeli rasisti.

Pročitajte više