Australska vlada pomaže novinskoj agenciji s 5 milijuna dolara

Foto: EPA

AUSTRALSKA vlada najavila je da će osigurati pet milijuna australskih dolara (3,7 milijuna američkih dolara) za novinsku agenciju Australian Associated Press (AAP) koja se zbog pandemije koronavirusa našla u financijskim teškoćama.

"AAP Newswire pruža usluge više od 250 vodećih regionalnih medija diljem Australije, pokrivajući sadržaje od javnog interesa u nacionalnim, državnim i regionalnim vijestima", rekao je ministar komunikacija Paul Fletcher.

"Novinarstvo od javnog interesa danas je važno, važnije nego ikad dosad. Pet milijuna dolara omogućit će AAP-ju da nastavi pružati važnu medijsku uslugu zajednicama diljem Australije", dodao je.

Pritisak na australskog premijera Scotta Morrisona da pruži potporu novinskoj agenciji ojačao je nakon što su prethodni vlasnici News Corp i Nine Entertainment u ožujku objavili da je planiraju zatvoriti.

Predsjednica AAP-ja Jonty Low i izvršna direktorica Emma Cowdroy izrazili su zadovoljstvo "velikodušnom vladinom najavom".

"Današnja premijerova najava dobrodošla je potvrda uloge koju AAP igra kao ključni dio australske demokratske infrastrukture", stoji u zajedničkom priopćenju.

"AAP isporučuje sadržaj stotinama novina i radijskih postaja, većinom na regionalnoj razini, koji ne mogu poslati novinare da izvještavaju o zbivanjima u velikim gradovima, na našim sudovima i sportskim terenima", dodaju.

"Milijuni Australaca oslanjaju se na AAP-jeve vijesti"

Agencija je fondu za medije poslala zahtjev za pet milijuna dolara pomoći u srpnju.

Australski senatori Jacquie Lambie, Rex Patric i Stirling Griff u zajedničkom su pismu upozorili da bi AAP bez pomoći mogao biti "zauvijek izgubljen", što bi "ugrozilo održivost oko 400 medijskih publikacija diljem zemlje koje sadržaj nabavljaju od APP-ja".

"Milijuni Australaca oslanjaju se na AAP-jeve vijesti kako bi se informirali o događajima koji oblikuju svijet oko njih. Svi se slažu da je AAP nepokolebljivo politički nepristran, objektivan i rigorozan u odnosu prema činjenicama", stoji u pismu.

Unatoč smanjenju troškova i pomoći filantropa i utjecajnih investitora koji su je spasili od zatvaranja, agencija je 7. rujna pokrenula kampanju kako bi prikupila 500 tisuća dolara donacija i tako prebrodila financijske izazove covida-19.

Kampanju "AAP te treba" podržali su mnogi istaknuti komentatori, zastupnici i novinari koji su upozorili na dominaciju News Corpa u australskom medijskom okruženju.

AAP je 1935. godine pokrenuo izdavač novinar Keith Murdoch, otac osnivača News Corpa Ruperta Murdocha.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više