Australski visoki policijski dužnosnik uhićen zbog pokušaja krijumčarenja 600 kilograma droge

VISOKO rangirani australski policijski dužnosnik uhićen je zbog navodnog planiranja proizvodnje velike količine droge za globalno narko tržište.

Mark Standen, asistent direktora Komisije za kriminal iz New South Walesa, uhićen je u svom uredu u Sydneyju, nakon dvogodišnje međunarodne operacije suzbijanja lanca droge.

Načelnik za kriminal iz New South Walesa, Phillip Bradley, rekao je kako će velik broj slučajeva na kojima je Standen radio biti provjereno.

"Ovaj slučaj je vrlo ozbiljan, u to nema sumnje", rekao je Bradley ali je i dodao kako se ipak radi o izoliranom incidentu, prenosi AFP.

Australska federalna policija navodi kako je Standen, inače veteran sa stažom od 30 godina u policiji, jedan od dvojice muškaraca uhićenih u Sydneyju, u akciji suzbijanja lanca droge koji se protezao od Sydneyja do Europe.

Zbog optužbi podnesenih protiv njega, Standen bi mogao dobiti kaznu doživotnog zatvora. Optužen je za planiranje krijumčarenja 600 kilograma pseudoferina, koji je dovoljan za proizvodnju metaamfetamina, poznatijeg pod nazivom "ice", ukupne vrijednosti od 120 milijuna dolara. Optužen je i za planiranje prodaje te droge na ilegalnom tržištu.

"To je nezamislivo i poprilično zastrašujuće", rekao je jedan od Standenovih kolega za Sydney Morning Herald.

Zamjenik načelnika Australske federalne policije, Tony Negus, kazao je kako je u istrazi sudjelovalo više od 250 policajaca iz Nizozemske, Pakistana, Tajlanda i Australije.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više