Austrijski grad Linz vraća Schieleovu sliku vlasnicima

AUSTRIJSKI će grad Linz nasljednicima židovske vlasnice vratiti sliku Egona Schielea koju su uzeli nacisti nakon što je ona morala pobjeći iz toga grada prije gotovo 65 godina, objavili su u srijedu gradski dužnosnici.

Gradonačelnik Linza Franz Dobusch izjavio je da je vraćanje slike, čija je vrijednost procijenjena na 10 milijuna eura, ´ključna´ naknada za prošle događaje.

Sliku ´Krumau´, poznatu i pod imenom ´Mali grad na rijeci´, Schiele je naslikao 1916., a nalazila se u posjedu židovske stanovnice Beča Daisy Hellmann. Kada su nacisti pripojili Austriju 1938. ona je pobjegla iz zemlje ostavivši sliku u svojemu stanu.

Slika je najprije završila u rukama Gestapoa da bi 1942. na dražbi u čuvenoj bečkoj kući Dorotheum bila prodana berlinskom sakupljaču umjetnina Wolfgangu Gurlittu.

Po završetku rata Gurlitt je svoju čitavu kolekciju, uključujući Schieleovu sliku, prodao gradu Linzu, pa se ona i sada nalazi u tamošnjoj umjetničkoj galeriji.

Hellmann je nakon rata živjela u Brazilu te zatražila povrat svoje imovine, no gradsko vijeće Linza tvrdi da nije bilo informirano o tome zahtjevu.

Najnovija istraga u Linzu otkrila je konačno pravu povijest slike. Gradonačelnik Dobusch ističe da je grad sliku kupio u dobroj vjeri u ranim 1950-im i da nema zakonsku obvezu vratiti je, ali da ga na to navodi moralna obveza koju valja ispuniti.

Pročitajte više