Austrijski predsjednik Fischer: Turska se ne može uspoređivati s Hrvatskom

KAD JE riječ o pristupu Europskoj uniji, Turska se ne može uspoređivati s Hrvatskom, rekao je austrijski predsjednik Heinz Fischer u nedjeljnoj emisiji Austrijske radiotelevizije (ORF) "Novinarski sat" u kojoj je odgovarao na pitanja o proširenju Europske unije i ulasku Turske u EU.

"Turska se nikako ne može uspoređivati s Hrvatskom u pogledu pristupa Europskoj uniji. Hrvatska je država u neposrednom susjedstvu Austrije, Mađarske i Slovenije, snažno se trudi ispuniti postavljene obveze, napravila je izvanredan napredak u procesu priprema, a posebice u gospodarstvu. Ima teškoća u suradnji s Međunarodnim sudom u Den Haagu, ICTY-jem, ali sve govori u prilog tome da se Hrvatima da perspektiva pristupa u punopravno članstvo Europske unije", rekao je austrijski savezni predsjednik Fischer dodajući kako je Turska poseban problem.

Istaknuvši da je u Austriji napravljen niz analiza o ulasku Turske u EU te da će pregovori Turske i EU biti vrlo ozbiljni i promišljeni, s obzirom na skeptične poglede na ulazak te zemlje u EU, Fischer je podsjetio da "u Turskoj živi više od 70 milijuna stanovnika te da se to sve mora uzeti u obzir".

Heinz Fischer je u emisiji "Novinarski sat" sudjelovao u povodu godišnjice stupanja na dužnost austrijskoga saveznog predsjednika.

Pročitajte više