Austrijski sindikati uputili upozorenje zbog mirovinske reforme

AUSTRIJSKI sindikati su prosvjedovali protiv mirovinske reforme koju namjerava provesti kancelar Wolfgang Schuessel, a koju je dio političke javnosti ocijenio "najvećim poništavanjem socijalnih prava od 1945.".

Sindikat prijevoza organizirao je na trima prilaznim autocestama Beču dvosatnu "operaciju puž", uzrokovavši nekoliko kilometara duge zastoje i izbezumljenost vozača koji su kasnili na posao.

Taj socijalni sukob mogao bi ugroziti novu koalicijsku vladu jer su članovi Slobodarske stranke Joerga Heidera, koalicijskog partnera konzervativaca, kritizirali kancelarov prijedlog zakona, koje bi vijeće ministara trebalo usvojiti u utorak.

U slučaju da se u vladi postigne sporazum, parlament bi o novom zakonu mogao glasovati unatoč otporu sindikata.

Nakon što su prošlog tjedna propali pregovori s vladom, Nacionalni savez austrijskih sindikata (OeGB) najavio je veliki val štrajkova i prosvjeda širom Austrije, zemlje koja se smatra uzorom socijalnog mira.

Sindikat prijevoza najavio je mogućnost potpune paralize javnog prijevoza u Beču 6. svibnja.

"Vlada i sindikati igraju se mačke i miša. Uzajamno si prijete i ako nitko nimalo ne popusti, sukob će eskalirati", procijenio je politolog Anton Pelinka, dodajući kako "u ovom trenutku ne vidi mogućnost obnove pregovora".

Vladin prijedlog želi sačuvati sadašnji sustav raspodjele mirovina, koji ugrožava sve slabiji prirast stanovništva, pa predviđa velike rezove kojima bi se u iduće četiri godine uštedjelo 2,2 milijarde eura.

Tako se tim prijedlogom zakona predviđa postupno potpuno ukinuće prijevremenih mirovina, produljenje radnog vijeka s 40 na 45 godina staža za punu mirovinu i promjena načina izračuna koji bi se ubuduće temeljio na 40-godišnjem prosjeku plaće, umjesto na dosadašnjih 15 najboljih godina.

Predlaže se i pomicanje dobne granice za starosnu mirovinu na 65 godina, jer Austrijanci trenutačno u mirovinu odlaze s prosječno 59 godina, a Austrijanke s dvije godine manje.

Predsjednik oporbene Socijaldemokratske stranke Alfred Gusenbauer ocijenio je da takav prijedlog reforme ugrožava "jednakost" građana jer najviše pogađa mlađe osobe i zaposlene majke, te ga je nazvao "najvećim poništavanjem socijalnih prava od 1945.".

Vladajuća desna koalicija ima 98 zastupničkih mjesta u parlamentu u kojem sjede 183 zastupnika no podjele unutar 19 parlamentaraca krajnje desne Slobodarske stranke mogle bi uzrokovati neuspjeh projekta, smatra Pelinka.

"Ključno je pitanje hoće li svi zastupnici krajnje desnice dati svoj glas kancelaru, a to ponajprije ovisi o Haideru koji je danas mnogo važniji od sindikata", istaknuo je Pelinka.

Sedam zastupnika koji se ne slažu s prijedlogom mogu ga blokirati u parlamentu i osramotiti kancelara koji je u veljači obnovio ionako osporavanu koaliciju s krajnjom desnicom.

Osim oporbe i sindikata, Schuesselov prijedlog kritiziran je kao "brutalan" i unutar njegove stranke, nakon čega je kancelar u subotu najavio neke promjene i, čini se, uspio se izboriti za konsenzus unutar vladajuće većine.

"Vrlo sam sretna zbog činjenice da je kancelar odgovorio na naše zahtjeve", izjavila je nakon najave promjena glavna tajnica Slobodarske stranke i bliska Haiderova suradnica Magda Bleckmann.

No da to ne mora biti i kraj Schuesselovih muka može se zaključiti iz izjave samog Haidera, poglavara Koruške, koji se i dalje protivi reformi kojom se namjerava "odteretiti država, a opteretiti pokrajine" i zahtijeva drukčiju reformu, koja će biti "socijalno uravnotežena i neće se provoditi preko leđa građana, i to onih najslabijih".

Pročitajte više