Autonomna pokrajina Vojvodina dobila novu zastavu

AUTONOMNA pokrajina Vojvodina u petak je voljom 79 zastupnika vojvođanskog parlamenta dobila novu zastavu.

Uz vojvođanski grb, simbol Vojvodine i njezinih institucija bit će stilizirana srpska trobojnica s nešto širim plavim poljem u kojemu su na sredini tri žute zvjezdice koje simboliziraju Srijem, Banat i Bačku.

"Usvajanje odluke o zastavi Vojvodine plaši one koji ne žele priznati da Pokrajina nije samo puki geografski pojam", izjavio je ovim povodom predsjednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak.

On je istaknuo da ne "boli nikoga to što će Vojvodina, uz grb imati i zastavu i himnu, nego boli to što je sasvim jasno da će se onda morati uzeti u obzir političko postojanje tog prostora".

On smatra da će ova obilježja, bez obzira na male ingerencije Skupštine Vojvodine, biti ta koja predstavljaju identitet Vojvodine.

Protiv ove odluke glasovali su zastupnici Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Iako je na današnjoj sjednici pokrajinskog parlamenta trebala biti usvojena i himna Vojvodine taj je prijedlog iznenada uoči zasjedanja povučen.

Kako je neslužbeno saznao novosadski "Radio 021", unutar vladajuće većine Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara nije postojala suglasnost oko buduće vojvođanske himne.

Prijedlog za svečanu pjesmu bila je Beethovenova "Oda radosti".

Pročitajte više