Azerbejdžan: Predsjednički izbori - put prema političkoj dinastiji

DRŽAVLJANI Azerbejdžana u srijedu će birati novog predsjednika na izborima čiji je glavni favorit Ilham Alijev, jedini sin dosadašnjeg predsjednika Hajdara Alijeva, a njegovom bi pobjedom Azerbejdžan postao prva dinastija u jednoj bivšoj sovjetskoj republici.

Ilham Alijev (41) već se proglašava pobjednikom, usprkos tome što mu nedostaje karizme i političkog iskustva, u toj maloj muslimanskoj zemlji na Kakvazu koja broji osam milijuna stanovnika i bogata je naftnim izvorima.

Izbori za predsjednika samo su završni korak u strategiji koju je odavno odredio stari predsjednik Hajdar Alijev, koji se zbog srčanih problema već mjesecima nalazi u bolnici u SAD-u. On je već odavno svog sina pripremao za svog nasljednika a ovoga ga je ljeta imenovao premijerom, odnosno "svojim političkim nasljednikom" - kakao je sam kazao kada je povukao svoju predsjedničku kandidaturu.

Ilham Alijev u svojoj je predizbornoj kampanji isticao da će nastaviti s politikom svog oca, koji je zemljom upravljao gotovo 30 godina.

Oporba se oštro protivi ovom putu koji vodi ka uspostavi režima dinastije.

Unutar podijeljene oporbe ističu se dva predsjednička kandidata Isa Gambar, koji se nalazi na čelu stranke Musavat i Etibar Mamedov, iz strane Nacionalne nezavisnosti.

Budući da su međunarodne organizacije smatrale da su dosadašnji izbori u Azerbejdžanu bili obilježeni prevarama, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju te Vijeće Europe na ove će predsjedničke izbore poslati oko 600 svojih promatrača.

Vijeće Europe u petak je ponovno istaknulo da traži "slobodne izbore", dok je SAD ocijenio kako su ovi izbori "temelj za razvoj demokracije u Azerbejdžanu".

Moskva s druge strane ne skriva tko je njezin favorit. Ilham Alijev predstavlja "dobar izbor", ocijenio je nedavno ruski predsjednik Vladimir Putin.

Većina analitičra ne sumnja u pobjedu Ilhama Alijeva, ali ističu da će pravi test za njega doći nakon izbora, kada će morati dokazati da je na visini zadatka.

(Hina) nab sd

Pročitajte više