Azijski ulagači oprezni, čekaju gospodarske pokazatelje

Foto: EPA

NA AZIJSKIM se burzama u četvrtak trguje oprezno jer nakon dva dana rasta cijena dionica ulagači nisu voljni dodatno riskirati dok čekaju podatke koji će pokazati kolike su gospodarske štete od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6.30 gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni dan.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 3,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu skliznule do 0,3 posto. No, u Južnoj Koreji i Australiji indeksi su porasli između 0,9 i 2,5 posto.

Nakon dva dana rasta, zahvaljujući nizu fiskalnih i monetarnih poticajnih mjera, azijska su tržišta izgubila zamah pa jutros stagniraju.

„Puno je fiskalnih i monetarnih poticaja bačeno u obranu gospodarstava. No, tržišta pokreće samo raspoloženje u vezi tih poticaja jer se ništa konkretno ne zna. Mnoge kompanije povukle su procjene zarada... mi jednostavno ne znamo koliko je situacija loša“, kaže Jun Bei Liu, portfelj menadžerica u tvrtki Tribeca Investment Partners.

Unatoč velikim fiskalnim i monetarnim poticajima, sasvim je jasno da će najveća svjetska gospodarstva uroniti u recesiju jer su mnoge zemlje u ratu protiv koronavirusa uvele karantene i tako paralizirale dijelove gospodarstva.

„Još nismo izašli iz šume. Puno je još rizika u nekoliko idućih tjedana“, kaže Stephen Daghlian, analitičar u tvrtki CommSec.

Podaci o tome koliko će širenje koronavirusa u svijetu nanijeti štete gospodarstvima tek slijede.

Jutros je objavljeno da je singapurski bruto domaći proizvod (BD) u prvom tromjesečju pao 2,2 posto na godišnjoj razini, što je najveći pad u posljednjih desetak godina.

Zbog toga su singapurske vlasti smanjile procjene pa u ovoj godini očekuju pad gospodarstva između 1 i 4 posto, dok su još nedavno očekivale rast.

Danas će biti objavljeni i podaci o tjednom broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u. Analitičari su sigurni samo da se može očekivati rast broja nezaposlenih. A na anketno pitanje Reutersa 'za koliko' odgovaraju u vrlo širokom rasponu – od 250 tisuća do čak 4 milijuna.

S obzirom na posljednje makroekonomske podatke i na to da sada gotovo trećina Amerikanaca živi u izolaciji, mnogi analitičari kažu da je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju i da je samo pitanje koliko će duboka i duga biti.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar oslabio, što je posljedica agresivnog popuštanja monetarne politike Feda.

Jutros je dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 100,78 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,55 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu pao s jučerašnjih 111,15 na 110,70 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku pa je cijena eura dosegnula 1,0915 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0795 dolara.

A cijene su nafte pale, nakon dva dana rasta. Jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula 1,6 posto, na 24,10 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 27,20 dolara.

Pročitajte više