B. Juretić: U Hrvatskoj zabilježeno više od 18 tisuća ovisnika

U Hrvatskoj je evidentirano 18.476 ovisnika o raznim drogama, no taj broj nije konačan, jer nema jedinstvene evidencije, rekla je Bernardica Juretić, predstojnica vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, na večerašnjoj tribini u Osijeku o problematici droge, koju je organizirala osječka katolička laička Zajednica "Mir".

Prošle godine od droge je umrlo 90 osoba, rekla je upozorivši kako droga sve više "ulazi i u sela i ruralne sredine gdje postaje velik problem jer u tim malim sredinama nema dovoljno policije pa je teško i otkriti putove ulaska droge".

Predstojnica vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga najavila je, među ostalim, donošenje zakona o terapijskim zajednica, istaknuvši kako je važno da se zna tko se i pod kojim uvjetima može baviti tim radom. Dodala je kako je problem u rješavanju problematike droge i "nedovoljno financijskih sredstava na državnoj razini" te je istaknula kako više novca troše oni koji "reklamiraju drogu i utječu na stil života koji podrazumijeva i konzumiranje droge" nego što se može osigurati za borbu i prevenciju ovisnosti.

Juretić je upozorila i na veliku opasnost od sintetičkih droga koje vrlo brzo oštećuju psihički i fizički život mladih. "Ne treba se zavaravati da ecstasy i marihuana ne stvaraju ovisnost, naprotiv oni su put u pakao droge", rekla je dodavši kako je sve kraći put do ovisnosti.

U Osječko-baranjskoj županiji kao i u cijeloj Hrvatskoj u porastu je konzumiranje i ovisnost o drogi, pa se u rješavanje te problematike treba se uključiti cijelo društvo, a posebna je odgovornost na obitelji, rekla je Marija Krivić, voditeljica osječke Zajednice "Mir". Dodala je kako "zaprepašćuju podaci da droge ima, ne samo u srednjim, već i osnovnim školama" te je upozorila da se "mnogo agresivnije treba ući u borbu protiv dilera".



(Hina) xvs ymć

Pročitajte više