B92 demantira: Ne financira nas Stanko Subotić Cane

NOVINAR neovisne beogradske medijske kuće B92 Jugoslav Ćosić je u emisiji "Utisak nedelje", koja se emitira na TV B92, oštro demantirao špekulacije koje je prenio dio srpskih medija, a prema kojima iza njega i kuće B92 stoji novac kontroverznog crnogorskog kriminalca Stanka Subotića Caneta.

Te je izjave medijima dao crnogorski oporbeni političar Nebojša Medojević, podsjetio je Ćosić, nakon što je prije nekoliko dana gostovao u njegovoj emisiji "Intervju sa Jugoslavom Ćosićem", u kojoj se iz Ženeve video linkom uključio i sam Subotić. Njihov su sukob u toj emisiji, ali i izjave koje su tom prilikom dali, danima nakon toga pretresali mediji u Srbiji.

Da nema slobodnih medija, građani bi znali samo ono što se događa na "Farmi"

Ćosić tvrdi kako nije pogriješio kada je u svojoj emisiji suočio Subotića i Medojevića, jer građani moraju znati sve što se događa u zemlji. Da nema takvih emisija kao što je njegova i pojedinih slobodnih medija, rekao je, građani Srbije znali bi samo što se događa na "Farmi".

Uzbuna oko mafijaškog utjecaja podzemlja na medije podigla se, smatra Ćosić, zbog privatizacije lista Večernje novosti, koje su podigle aferu još 2006. godine, a Subotić je u spornoj emisiji kod Ćosića tvrdio da su crnogorski biznismeni Miroslav Mišković i Milan Beko od njegovog novca kupili poduzeće Luka Beograd i Večernje novosti.

No Ćosić podsjeća da Večernje novosti sa ukupno 62 posto dionica posjeduju strani investitori. "Kada se bavite kupoprodajom u medijima, posljednja stvar koja se događa, kada se ugovori već naprave, je rješenje antimonopolske komisije koje kaže da taj novi kupac neće imati monopol ako kupi te novine. I to je ono što se u ovom trenutku čeka", kaže Ćosić i dodaje da bi monopol na tržištu mogla imati njemačka novinska kompanija WAZ koja u Srbiji ima udjele u beogradskoj Politici i novosadskom Dnevniku.

Priča o sumnjivom kapitalu u medijima mnogo je šira i zahvaća cijelu regiju

Novinar tjednika Vreme Miloš Vasić upozorava da je priča o sumnjivom kapitalu u medijima mnogo šira od srpske priče te da se ona zanimljivo širi i na neke medije u regiji, a sve je povezano sa dobro poznatom pričom o švercu cigareta od sredine 90-ih, ali i pojedinim privatizacijskim procesima vezanima uz medije.

"Kad uđemo u ove malo jače poslove i kad se prisjetimo što se događalo 1994, '95, '96. godine i uđemo u suštinu afere Mreža i duhanske afere, zatim odvratnu i zločinačku aferu koja se završila ubojstvom Ive Pukanića i Nike Franića, pa kad vidimo tko je najbolji prijatelj kriminalca Sretena Jocića, kakva vrsta posla je bio šverc od 1993. pa do 2001, stvar postaje vrlo zanimljiva. Tu se odjednom pojavljuju multinacionalne kompanije, duhanske i medijske, i otkrivaju se neke veze koje nam pokazuju kako je moguće da se jedna te ista 'čahura kompanija' pojavljuje kao većinska kompanija Nacionala u Zagrebu i još nekih medija koje ne bih spominjao. To je daleko ozbiljnija priča nego što djeluje na prvi pogled", smatra Vasić.

Novinar lista Blic Vuk Cvijić podsjeća kako cijela priča očito ima veze i s aktualnom istragom koja se vodi u vezi s novcem kontroverznog crnogorskog biznismena Darka Šarića, kojega lokalni mediji čvrsto povezuju s kriminalnim miljeom, a on je trenutno u bijegu. Protiv njega se vode istrage zbog navodnog pranja novca zarađenog od prodaje droge, a Cvijić podsjeća i da je simptomatična činjenica da je talijanski državni odvjetnik svojedobno izjavio da je upravo Stanko Subotić bio zadužen za pranje novca od šverca duhana, iz čega se može izvući moguća veza između ta dva kriminalca.

Pročitajte više