Bajić: Grubo lansiranje neistina o nogometnim transferima i Novalićevoj kćeri

GLAVNI državni odvjetnik Mladen Bajić demantirao je danas svoje navodne izjave o provjeri ugovora za transfere nogometaša i ulozi pritvorenog vlasnika NK Osijek Antuna Novalića, osobito njegove maloljetne kćeri u trgovanju nogometašima.

Bajić je reagirao na članke objavljene danas, jučer i prekjučer u Večernjem listu i Glasu Slavonije u kojima se, tvrdi u priopćenju za javnost, iznose netočni navodi i grube neistine vezane uz njegove navodne izjave o istrazi o transferima nogometaša i novcu od transfera na računu maloljetne Novalićeve kćeri u Švicarskoj. Bajić tvrdi da u autoriziranom intervjuu, objavljenom u "Večernjem listu" 14. svibnja pod naslovom "Provjerit ćemo ugovore nogometnih zvijezda", nije bilo rečenice kojom se najavljuje istraga o transferima nogometaša kao i početak velike revizije ugovora nogometnih zvijezda, a iz koje je uslijedio proizvoljni naslov tog članka.

Bajić tvrdi dalje da je neistinita istog dana u tom listu objavljena tvrdnja "da je glavni državni odvjetnik potvrdio da se novac od transfera hrvatskog nogometaša, zbog kojeg je vlasnik i direktor NK Osijek u pritvoru, nalazi na računu njegove kćeri u Švicarskoj". Te grube neistine izazvale su rekciju Novalićeva odvjetnika Dražena Matijevića u Glasu Slavonije, objavljenu pod naslovom "Bajićava izjava ugrožava život Novalićeve kćeri", a zbog koje je na naslovnici objavljeno "Državni odvjetnik pozvao na otmicu Novalićeve kćeri", objašnjava Bajić.

U člancima da Novalićeva kćer nije stranka u postupku i da manipulacija djecom izaziva traumu raspredaju se moguće posljedice takve njegove nikada izgovorne izjave, navodi Bajić, i dodaje da pritom više nikoga ne zanima što je istina.

Bajić zamjera Matijeviću, što je kao odvjetnik Antuna Novalića, protivno Zakonu o kaznenom postupku i Kodeksu odvjetničke etike, svjesno dodatno pogoršano interpretirao neistinite napise, što smatra pritiskom radi postizanja određenih ciljeva.

Bajić upozorava i na štetu i probleme koji se takvim napisima zadaju aktualnim kaznenim postupcima, posebno kada državno odvjetništvo ulaže velike napore da suzbije nezakonite i kriminalne radnje, te kada poduzima značajne napore da očisti i rekonstruira na bolji način vlastiti ustroj.

Bajić očekuje i da će se Hrvatsko novinarsko društvo pozabaviti etikom takvog novinarstva, kao i da će Hrvatska odvjetnička komora preispitati postupanje odvjetnika koje je protivno Kodeksu odvjetničke etike.

Pročitajte više