Baldasar i zamjenici primali previsoku plaću, moraju vratiti 125 tisuća kuna

Foto: Index

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar i njegovi zamjenici Aida Batarelo i Goran Kovačević primali su posljednjih godina previsoku plaću i moraju vratiti oko 130 tisuća kuna u proračun. I ne samo to. 

Kako su plaće bile previsoke, previsoka su bila i davanja na plaće, porezi, mirovinsko, zdravstveno. Tako da se samo u slučaju gradonačelnika Baldasara radi o ukupnoj šteti od 100 tisuća kuna. 47 tisuća kuna mu je isplaćeno previše u neto plaći, a ostatak otpada na davanja za poreze, mirovinsko, zdravstveno.

Batarelo je isplaćeno viška gotovo 40 tisuća kuna, a Kovačeviću oko 37 tisuća kuna. Iznosi se odnose na neto plaće, tome treba pribrojiti i davanja kao i u slučaju gradonačelnika Baldasara.

Propust je konstatirala Državna revizija, no u Gradu Splitu nam kažu da su i sami otkrili nepravilnost te sve ispravili. Krivo su obračunate plaće za 2014. i 2015. godinu.

Šok u Banovini

U Banovini je zavladao pravi šok kada se otkrilo što se dogodilo. Navodno je i Hitna pomoć u nekoliko navrata pozvana, no ne samo zbog ove situacije sa previsokim plaćama, već i zbog testiranja kandidata za nova radna mjesta koja je Baldasar raspisao prije mjesec dana. 

Pozlilo je kandidatu i članici komisije, a navodno je slabo došlo i nekim ljudima zbog ove greške s plaćama za gradonačelnika i zamjenike.

Zaspale službe

U Gradu Splitu se u 11 sati održala tiskovna konferencija. Službeno, radi programa Svetog Duje, no prezentacija je kratko trajala, a onda se gradonačelnik obratio novinarima i priznao problem s plaćama. Potvrdio je da je nastao zbog previda određenih službi koje nisu pratile izmjenu propisa o osnovici plaća za državne dužnosnike. Netko je zaspao pa je sada ispao problem. 

"Revizija je propust uočila zajedno sa našim službenicima. Neugodna situacija, no valja napomenuti da nema nikakve štete. Ja i zamjenici novac ćemo vratiti u roku od par dana, a od državnih institucija ćemo potraživati doprinose i poreze na plaće", kazao je Baldasar.

Kaže kako s obzirom na plaću nije imao problema zadužiti se unutar obitelji kako bi vratio preplaćene plaće u proračun.

"Pogreške su moguće. Bolje da se sad konstatiralo nego kasnije. Treba reći i da ranije revizije nisu konstatirale ove nepravilnosti", kazao je Baldasar.
 

 

 

Pročitajte više