Baltik i jugoistočna Europa - slični izazovi vezani za pitanja manjina

MEĐUNARODNA Konferencija o integraciji manjina u jugoistočnoj Europi i na Baltiku organizirana je jer se smatralo da je korisno usporediti ove dvije regije koje su imale slične situacije i bile suočene sa sličnim izazovima vezanima za pitanja manjina, ocijenio je na konferenciji za novinare šef Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj Peter Semneby.

Semneby je izrazio nadu da će ova Konferencija, koja je u srijedu održana u Zagrebu, pridonijeti u razmjeni iskustava između dvije regije, ali i između regija sa sličnim problemima.

Bivši švedski premijer i visoki međunarodni predstavnik u BiH Carl Bildt, jedan od sudionika Konferencije, govorio je o različitostima ove dvije regije kao i o različitoj ulozi međunarodne zajednice u njima.

Bildt je istaknuo kako su čelni ljudi na ovom prostoru bili više okrenuti prošlosti dok su se baltičke zemlje odmah okrenula prema svom cilju, a to je integracija u EU i NATO.

Međunarodna je zajednica zato pružala potporu Latviji, Litvi i Estoniji u njihovim reformama, ali isto tako i manjinama da će im se jamčiti njihova prava, rekao je Bildt.

Što se tiče ovog prostora, rekao je Bildt, tu je došlo do mnogo brutalnijeg razdvajanja etničkih skupina. On je ocijenio da je situacija u Hrvatskoj mnoga bolja.

Potencijal ove regije je mnogo veći, istaknuo je Bildt, jer ako se ovdje ostvari pomirenje to će moći poslužiti kao model za sve regije sa sličnim problemima.

Međunarodnu konferenciju o integraciji manjina u jugoistočnoj Europi i na Baltiku organizirali su zajednički Institut za međunarodne odnose, OESS i zaklada Friedrich Ebert.

Pročitajte više