Bandić sebe predlaže za jedinog člana skupštine trgovačkih društava

MILAN BANDIĆ u utorak kani predložiti da ga se imenuje za predsjednika i jedinog člana skupštine u sva dvadeset i tri trgovačka društva koja su u stopostotnom vlasništvu Grada Zagreba. Skupštinu bi, u tom slučaju, činio jedan čovjek, umjesto dosadašnjih petnaest.

Ukoliko prijedlog prođe, Bandić bi sam imenovao direktore i upravu, odnosno nadzorne odbore i sve važnije odluke u poduzećima u vlasništvu grada, a čiji se prihod procijenjuje na 3,6 milijardi kuna godišnje.

Kako piše Jutarnji list, Bandić je svoj prijedlog uputio u Gradsku skupštinu i tražio hitno glasanje. Dosada je Skupština trgovačkih društava imala 15 članova, od kojih je osam imenovalo Poglavarstvo, a sedam Skupština, od čega troje iz oporbe.

"Takav sustav otežavao je rad Skupštine trgovačkih društava jer se ne bi uvijek postigla većina potrebna za odlučivanje. Kako je Grad jedini član trgovačkih društava, normalno je da se i odluke donose jednoglasno, ali je to zbog tuđih interesa, a ne interesa Grada, bilo teško postići" - pojasnio je Bandić.

Bandić u svom prijedlogu traži da "Grad Zagreb, jedinog člana u skupštinama društava, predstavlja gradonačelnik Zagreba i da obnaša funkcije skupštine u trgovačkim društvima".

Kako piše "Jutarnji", oporbeni zastupnici su kritizirali ovakav prijedlog i najavili žestoku raspravu na današnjoj sjednici Skupštine.

"U HSP-u smatramo da je ovaj prijedlog opasan, a pitanje je koliko je to u skladu sa Statutom. Bandićev prijedlog ide u smjeru: Grad Zagreb, to sam ja! Oporba neće moći kontrolirati poslovanje. To vodi u područje makinacija koje Zagrepčani ne zaslužuju." - osvrnuo se na Bandićevu ideju Pero Kovačević, zastupnik iz redova HSP-a.

"HNS to sigurno neće podržati" - bio je kratak njihov zastupnik Boris Blažeković. No, Tatjana Holjevac jedina je najavila da će Bandićev prijedlog podržati, jer kako kaže, u skladu je s zakonom: "To nije demokratski način odlučivanja, ali do sada se događalo da su u Skupštini trgovačkih društava sjedili i oporba i vladajući pa su se natezali i usporavali odlučivanje. Istodobno su primali i plaću za svoj rad, pa će se ovako i uštedjeti."

Ukoliko se usvoji njegov prijedlog, Bandić bi imao ovlasti jednake direktoru privatnog poduzeća, npr. imenovanje ili opoziv uprave i članova nadzornog odbora; ispitivanje i nadzor nad vođenjem poslova; upotreba ostvarene dobiti i pokrivanje gubitaka; ulaganje u razvoj i gradnju novih objekata; ulaganja u druga trgovačka društva; povećanje, odnosno smanjivanje kapitala; podjela poslovnih udjela itd.

Pročitajte više