Bandićev prijatelj i "tjelohranitelj" kešom platio zemljište površine 2500 kvadrata

"NEMAM ja tjelohranitelja. Ne bih ja ni radio na nekoj funkciji da mi je potreban tjelohranitelj. Ne, to su moji prijatelji", kazao je Indexovoj novinarki prije točno godinu dana zagrebački gradonačelnik Milan Bandić o "ekipi s trčanja" u kojoj je bio i Robert Ljutić, njegov "tjelohranitelj koji to nije".

Ljutić koji je nakon toga zaposlen u Poglavarstvu kao zamjenik šefa Ureda gradonačelnika, odnosno pomoćnika za sigurnost, kupio je zemljište na Markuševcu površine 2500 metara kvadratnih za čak sto tisuća eura, koje je, kaže stanoviti bloger Mr. Cenzor koji je tu informaciju proširio među redakcijama, donio bivšim vlasnicima u gotovini, "na ruke". Postavio je i pitanje kako je moguće da tjelohranitelj, prometni policajac ima toliko novca u gotovini.

Care, odakle pare?

"Kao prvo, glupost je da sam ja prometni policajac. Ja sam prije Poglavarstva radio u krim-policiji, gdje sam bio u ekipi za očevid šest godina, na ubojstvima, samoubojstvima i slično. Drugo, moja supruga i moji roditelji su zagrebački starosjedioci i u posjedu imamo zemljišta u Šestinama. Na jednom od tih zemljišta sagradili smo stambenu zgradu i upravo od prodaje jednog stana u toj zgradi te zemljišta u Šestinama dolazi gotovina kojom smo platili zemlju u Markuševcu", kaže nam Ljutić.

Dodaje da je zemlju kupio prije zaposlenja u Bandićevom uredu i da, ako je potrebno, o svemu spreman govoriti na konferenciji za novinare na koju će donijeti sve ugovore o kupoprodaji nekretnina u Šestinama, odnosno Markuševcu. Kaže da mu se baš ovo zemljište svidjelo zato što je na njemu sagrađena vodenica, koju planira obnoviti jer je njegova obitelj imala na vlastitom posjedu prvu vodenicu ikada sagrađenu u Zagrebu.

Ljutić zaštitio Bandića od jaja u Galjufovoj

Imovinska kartica Roberta Ljutića nažalost nije dostupna na stranici www.sukobinteresa.hr., s obzirom da se ondje bilježi samo imovina gradonačelnika i njihovih zamjenika, tako da transakcije koje je činio u zadnjih godinu dana kao ni sadašnji njegov posjed nisu dostupni na internetu.

No, zato je svima dostupna epizoda iz Ljutićeve "netjelohraniteljske" karijere - Ljutić je stao ispred Bandića u listopadu 2007. godine dok su ga stanari mirne Galjufove ulice pokušavali pogoditi kokošjim jajima zbog toga što im je ulicu pretvorio u prometnicu, spojem na Vlašku. Osim trčanja koje smo smo snimili prošle godine i ovo je bila prijateljska gesta Ljutića prema Bandiću, koji je, prema medijskim izvještajima, vikao na zločeste stanare Galjufove.

"Svako jutro se vidimo u pet sati ujutro i trčimo skupa pa onda pijemo kavu"

"Ja i gradonačelnik Milan Bandić bili smo prijatelji i prije nego sam se zaposlio u Poglavarstvu. Znamo se već oko šest godina, svako jutro se vidimo u pet sati ujutro i trčimo skupa pa onda pijemo kavu", kaže Ljutić, ponavljajući da je oboružan dokazima da je zemljište plaćeno pošteno i dodaje - "Ako je ovo način da se pokušava nauditi gradonačelniku u tjednu pred izbore onda je to stvarno glupo".

Neposredni nadređeni u Poglavarstvu Ljutiću je Stipe Zeba, nekadašnji svećenik, uz Miru Lacu i Miodraga Demu, jedan od Bandiću najbližih ljudi. Ako uistinu posjeduje sve potrebne ugovore kao što tvrdi, Ljutiću preostaje čestitati na njuhu za biznis, pogotovo kad se pogleda kako su se  prilikom "kućenja" zastupnici ili predsjednik Sabora Luka Bebić krpali kreditima, iako su plaćeni više do desetak tisuća kuna od Bandićeva prijatelja.

Ana Benačić
Foto: Videoindex
Video: Tomislav Brdjanović

Pročitajte više