Banja Luka: Otvoren prvi hrvatski kulturni centar u RS

U Banjoj Luci je u ponedjeljak navečer svečano otvoren prvi Hrvatski kulturni centar (HKC) u Republici Srpskoj, a ta manifestacija ujedno predstavlja i početak Dana hrvatske kulture u RS u okviru kojih će, do 19. veljače, nastupati ugledni književnici, glumci i kantautori iz Hrvatske odnosno BiH. L

Najavljujući na današnjoj tiskovnoj konferenciji njegovo otvaranje, predsjednik Uprave Centra Zvonko Tarle rekao je da je taj reprezentativni prostor u središtu Banje Luke ustupila Skupština grada, a da je novčana sredstva osigurala Vlada Republike Hrvatske. On je pojasnio da će se u 200 četvornih metara adaptiranog korisnoga prostora HKC-a, kao krovne kulturne institucije hrvatskog naroda u Republici Srpskoj, nalaziti likovna galerija, teatrino, kafe-knjižara, internet-club i prostor za komorne glazbene izvedbe.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Ivan Lepoglavec zahvalio je Skupštini grada Banje Luke na potpori HKC-u.

"Bosna i Hercegovina sa svojim entitetima predstavlja multikulturnu zajednicu s tri konstitutivna naroda i pripadnicima manjinskih zajednica: upravo radi toga smatramo da dugoročni cilj HKC nije u zatvorenom suprotstavljanju kulturi većinskog naroda, već želja da se ostvari interkulturno komuniciranje sa svim institucijama i javnosti druga dva naroda odnosno pripadnicima nacionalnih manjina", kazao je povodom otvaranja Centra generalni konzul RH u Banjoj Luci.

Večerašnje svečano otvorenje HKC-a biti će popraćeno koncertom hrvatske kantautorice Lidije Bajuk i izložbom Hrvatskog turističkog plakata. Idućih dana u tim će prostorima gostovati Teatar ITD iz Zagreba s predstavom Pere Kvrgića i Lele Margetić, književnici iz Sarajeva, Zagreba, Mostara i Banje Luke, klapa 'Maestral' iz Siska te predstavnici suvremenog hrvatskog filma. Manifestaciju će u subotu 19. veljače zaokružiti nastup Tereze Kesovije, prvi nakon 15 godina u Banjoj Luci.

(Hina) xspod ybr

Pročitajte više