Banja Luka: Veritas "iznenađen" pozitivnim avisom za Hrvatsku

DIREKTOR dokumentacijsko-informacijskog centra "Veritas" Savo Štrbac u petak je izjavio kako je ta institucija iznenađena pozitivnim avisom koji je Hrvatska dobila glede kandidature za članstvo u EU, a da prethodno nije ispunila ni jedan od triju utvrđenih uvjeta.

"Riječ je o predaji generala Gotovine Tribunalu u Haagu, o reformi pravosuđa u Hrvatskoj i konačno o povratku prognanih Srba", rekao je Štrbac na konferenciji za novinare u uredu "Veritasa" u Banjoj Luci.

Dodao je kako se u Hrvatskoj nastavlja s uhićenjima, ne samo Srba-povratnika, nego i onih koji su cijeli rat proveli u Hrvatskoj, čime se, po njegovim riječima, sprječava povratak izbjeglih što je učinkovit način očuvanja demografske "ravnoteže" uspostavljene nakon rata.


Pozivajući se na službene hrvatske statističke podatke, Štrbac je rekao da je po popisu stanovništva 1991. godine u Hrvatskoj živjelo oko 600 tisuća Srba, dok ih je na popisu 2001. godine bila 201 tisuća, odnosno oko 4,5 posto ukupne populacije.

On je također upozorio na fenomen "pohrvaćivanja", odnosno "pokatoličavanja" Srba, odnosno pravoslavaca. Po njegovim procjenama, samo u Zagrebu "pohrvaćeno" je oko 17 tisuća osoba, a proces "pokatoličavanja" osobito je izražen u ruralnim sredinama gdje je, prema procjenama, kako je rekao, time obuhvaćeno oko 22 tisuće djece predškolskog i školskog uzrasta.

Pročitajte više