Barghouti najavio moguće povlačenje iz izborne utrke

MARWAN BARGHOUTI će se povući iz izborne utrke za palestinskog predsjednika ako njegov politički protivnik Mahmoud Abbas ispuni njegove političke zahtjeve, objavili su u srijedu dužnosnici Fataha.

Povlačenje Barghoutija okončat će političku krizu i osigurati pobjedu Abbasu, umjerenom političaru čijem se izboru ne bi protivili Izrael i Washington.

Barghouti i Abbas bili su izjednačeni u ispitivanjima javnog mišljenja o mogućem nasljedniku Jasera Arafata koji će se izabrati na izborima 9. siječnja.

Barghouti je iznio popis svojih političkih zahtjeva, među kojima je i onaj da Istočni Jeruzalem bude glavni grad buduće palestinske države.

"Ako Abbas pristane na to, Marwan će se povući i to ćemo uskoro objaviti", kazao je visoki dužnosnik Fataha.

Moguća Barghoutijeva pobjeda izazvala bi probleme u pokušaju oživljavanja dugo blokiranog izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. On služi doživotnu kaznu zatvora nakon što ga je izraelski sud osudio jer je naređivao napade u kojima su poginuli Izraelci. On je poricao upletenost u nasilje.

Abbas koji se nalazi u posjetu Libanonu, inzistirao je na tome da on nije izvršio pritisak na Barghoutija da napusti izbornu utrku. "Nitko nema pravo prisiljavati ga da čini nešto što ne želi", rekao je Abbas.

Pročitajte više