Barilović - na vlasti najvjerojatnije koalicija HSS-HSP-Nezavisna lista

Budući članovi Općinskog vijeća s liste HSSa, HSPa i Nezavisne liste Zvonka Spudića, koji su na izborima 3. listopada osvojili ukupno sedam mjesta, poslali su vladinoj povjerenici za tu općinu Alenki Laptalo pisani zahtjev da u roku od osam dana sazove konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća jer su oni, kako piše u dopisu, "dogovorili natpolovičnu većinu u Općinskom vijeću".

Prema rezultatima izvanrednih izbora od 3. listopada, od ukupno 11 mjesta najviše je osvojila lista HDZ-a, pet. Po dva su osvojile liste HSS-a i HSP-a, a Nezavisna lista Zvonka Spudića tri vijećnika, i to dva prema izbornom rezultatu, te još jednog, (kao dvanaestog člana Općinskog vijeća) iz redova srpske nacionalne manjine, a prema Zakonu o nacionalnim manjinama, doznaje se danas od Alenke Laptalo.

Dogovor koalicije je da će predsjednik vijeća biti Ivan Grginčić (HSP), a načelnik općine Ivan Mušnjak (HSS). Vijećnik Miško Belavić (HSP) izjavio je da je HDZ na proljeće rušio tu istu postavu, jer je Ivan Grginčić bio predsjednik vijeća, a Ivan Mušnjak načelnik. "Jedino što je HDZ uspio potrošilo se oko 200.000 kuna poreznih obveznika za prijevremene izbore i to samo nekoliko mjeseci prije redovitih lokalnih izbora", rekao je, u ime najvjerojatnije buduće vladajuće koalicije, Miško Belavić.

U prošlom sazivu HDZ je imao četiri vijećnika. HSS-ova tri vijećnika te po jedan iz SDP-a, HSP-a i HSLS-a i jedan nezavisni vijećnik koalicijski su postavili HSS-ova kandidata Ivana Mušnjaka za načelnika. Politička kriza u Bariloviću počela je u travnju, kada je Općinsko vijeće izglasalo nepovjerenje načelniku Mušnjaku, a u zakonskom roku od trideset dana nisu se mogli dogovoriti o izboru novog načelnika.

(Hina) xvhor yvkn



Pročitajte više