Barišić: Nisam plagirao i neću dati ostavku. Sve zna i Plenković kojeg čudi jedna jedina stvar

Foto: Hina

MINISTAR obrazovanja Pavo Barišić večeras je u Dnevniku Nove TV još jednom ponovio kako ne planira dati ostavku bez obzira što je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ustvrdio da je Barišić plagirao tuđi rad.

"Pa naravno da nemam nikakvog razloga za podnijeti ostavku, riječ je o predmetu koji je već prije šest godina riješen na način da je prijava koja je podnesena odbačena kao neosnovana - i Etičko povjerenstvo Sveučilišta u Splitu, kao moje matične ustanove, i Savjet za etiku Sveučilišta u Zagrebu odbacili su tu prijavu kao neosnovanu i ad hoc povjerenstvo je već tada utvrdilo da se ne radi o plagijatu ni o pojavnim oblicima plagijata", rekao je Barišić.

"Apsolutno nisam plagirao, stjecajem okolnosti je u jednoj fusnoti jedan mali dio teksta ostao nepotpisan, ali već u drugom izdanju tog teksta, koji je uslijedio 2010. godine, dakle puno prije nego što je prijava podnesena, ja sam uočivši ovu tiskarsku omašku to ispravio i u nekoliko kasnijih izdanja sam popravio. To je uobičajeni način na koji radimo, svi koji su radili u tiskarstvu znaju koliko je puta dio teksta izostao iz novina ili bilo koje druge tiskovine", dodao je Barišić.

Kaže da se ispričao američkom znanstveniku kojeg je, kako kaže, omaškom plagirao.

"Ja sam mu svojedobno ukazao na to da se u mojim citiranjima izvoda iz njegovih djela u jednom slučaju dogodilo da je tiskarskom omaškom izostavljeno navođenje njegova imena, ali sam mu dokazao i u svim drugim izdanjima, gdje je korektno citirano i on je to uvažio. On je uvažio moju ispriku, mislim da je to uvriježeni način komunikacije u znanstvenim krugovima.

Rekao je i da se čuo s Plenkovićem koji se posebno čudi jednoj stvari.

"Naravno da sam se čuo s premijerom Plenkovićem, uredno ga izvješćujem o svim detaljima i on se jako čudi uopće tome da se javnost toliko zabavlja oko dijela jedne fusnote iz jednoga moga članka", kaže ministar.

Pročitajte više