Barnier: Bliskoistočni razgovori test transatlantskih veza

FRANCUSKI ministar vanjskih poslova Michel Barnier pozvao je u srijedu Sjedinjene Države da potaknu pregovore između Izraela i Palestinaca i rekao da će američki napori u oživljavanju mirovnog procesa biti test transatlantskih veza.

Barnier je kazao kako treba gledati na budućnost odnosa između Sjedinjenih Država i Francuske i Europe, s postizanjem mira na Bliskom istoku kao glavnim ciljem.

"Test pojačanih euro-atlantskih odnosa bit će sposobnost da ponovno pokrenemo mirovni proces između Izraelaca i Palestinaca", rekao je Barnier novinarima nakon susreta s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom.

"Uvjeren sam da će to biti naš prioritet u narednim tjednima i danima, čim se održe (palestinski) izbori 9. siječnja", rekao je on.

Powell je rekao kako će nastojati da Izrael pokaže elastičnost i suradnju s Palestincima dok se pripremaju za izbore 9. siječnja na kojima će izabrati nasljednika nedavno preminulog palestinskog predsjednika Yassera Arafata.

"Ono što moramo učiniti je vidjeti da dođe do ovih izbora i gledati kako će Palestinci formirati svoju vladu", rekao je Powell.

Barnier i Powell su okončali susret bez znaka dogovora o francuskom pozivu da se organizira međunarodna konferencija o bliskoistočnom sukobu kako bi se potaknuo mirovni proces nakon Arafatove smrti.

Powell je rekao kako su planovi za Bliskoistočnu konferenciju preuranjeni i da nije o njezinom organiziranju razgovarao s Barnierom.

Barnier je ovoga tjedna pozvao na orgaiziranje međunarodne konferencije o Bliskom istoku kako bi se iskoristila prigoda koju je stvorila Arafatova smrt prošlog mjeseca.

Powell se, međutim, nije obvezao ninašto ukazujući da je američki prioritet u ovom trenutku glatko odvijanje palestinskih izbora.

"Gledat ćemo da se (palestinski) izbori provedu u siječnju, vidjeti kako Palestinci formiraju svoju vladu i osigurati da Izrael pokaže elastičnost i suradnju s Palestincima tijekom tih izbora", rekao je Powell.

Pariz i Washington obećavaju u posljednje vrijeme napore u popravljanju odnosa pokvarenih američkim napadom na Irak kojem se Francuska protivila.

Barnier i Powell su se dotakli razlika oko Iraka, ali i inzistirali na prijateljskim odnosima Francuske i SAD-a.

"Nikad ne smijemo zaboraviti da su Francuska i Sjedinjene Države saveznici", kazao je Barnier.

"Ostat ćemo prijatelji, i imat ćemo povremeno razlike", rekao je Powell.

Pročitajte više