Barroso se nada članstvu Hrvatske u EU do kraja 2009.

PREDSJEDNIK Europske komisije Jose Manuel Baroso izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu kako se nada da bi Hrvatska, ako započne pristupne pregovore s EU 17. ožujka, mogla postati članica Europske unije do kraja mandata sadašnje Komisije, koji ističe u studenome 2009. godine.

"Mi smo spremni za pregovore i nadam se da će oni početi 17. ožujka te da će Hrvatska postati članica Europske unije za vrijeme mandata sadašnje Komisije", izjavio je Barroso nakon radnog ručka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i članovima izaslanstva.

Očekujemo da pregovori počnu točno za dva mjeseca ako bude postojala puna suradnja Hrvatske s Haškim sudom (ICTY), rekao je Barroso i dodao kako se nada da će do toga doći jer su pregovori važni kako za EU tako i za Hrvatsku, koja je primjer u regiji.

Izrazio je priznanje premijeru Sanaderu, nazivajući ga "svojim vrlo dobrim prijeteljem", za nastavak političkih i ekonomskih reformi u Hrvatskoj i ostvareni napredak na približavanju zemlje Europskoj uniji.

Hrvatski premijer je kazao da se Vlada priprema za pristupne pregovore te da je u sklopu toga pozvala sve važne političke stranke u zemlji na konsenzus oko pregovora s EU, kako oni ne bi postali predmet političke utakmice.

"Siguran sam da će Republika Hrvatska ispuniti sve kriterije uključujući i onaj vezan uz suradnju s Haškim sudom. Vlada je udvostručila napore da riješi posljednje sporno pitanje suradnje s Haagom", kazao je Sanader govoreći o slučaju generala Ante Gotovine.

On je posebno naglasio značaj približavanja Hrvatske EU za regiju, za njezinu stabilizaciju te za reformsku i proeuropsku orijentaciju.

Hrvatska, po njegovim riječima, treba biti "model zemlja i priča o uspjehu", kako za EU tako i za regiju.

Premijer Sanader poslijepodne će se sastati s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

Prije susreta s Barrosom, Sanader se sastao s povjerenikom EU za proširenje Ollijem Rehnom koji je najavio da će do 2. veljače Europska komisija dovršiti pregovarački okvir za Hrvatsku, te pozvao hrvatsku vladu da ostvari punu suradnju s ICTY-em poduzimajući sve što je u njezinoj moći da se general Gotovina locira i prebaci u Haag.

Uz predsjednika Vlade, na razgovorima u Bruxellesu sudjeluju i ministrica za europske integracije Kolinda Grabar Kitarović, šef diplomacije u ostavci Miomir Žužul i budući glavni pregovarač s EU Vladimir Drobnjak, koji je danas održao i prvi pripremni sastanak s predstavnicima Glavne uprave za proširenje EK.

Pročitajte više