Barroso u Saboru: Potrebne su vam snažne i zahtjevne reforme kako bi ispunili kriterije

"PRISTUPANJE Hrvatske Europskoj uniji bit će katalizator za sve zemlje u okruženju. Zadovoljstvo mi je što dolazim sada u Hrvatsku kada ste korak do ulaska u EU", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u svom obraćanju zastupnicima u Saboru u društvu s povjerenikom za proširenje Europske komisije Štefanom Fueleom. U parlamentu za vrijeme njegova izlaganja bila je premijerka Jadranka Kosor.

Barroso je počeo svoje izlaganje s prošlošću zgrade hrvatskog Sabora povezavši to s dugovječnom tradicijom demokracije u našoj zemlji. 

Posljednja dionica je uvijek najteža

"Ovo je posljednja dionica prema ulasku u Europsku uniju. Zadnje dionice su uvijek teške kao i što je ova. Potrebne su snažne i zahtjevne reforme kako bi ispunili kriterije ulaska u EU", rekao je Barroso dodajući kako su te reforme prije svega na dobrobit hrvatskih građana bez obzira na Europsku uniju. Predsjednik EK kaže kako je Hrvatska do sada napravila impresivan posao u približavanju Hrvatske Europskoj uniji. 

"Datumu ulaska Hrvatske u EU i završetku pregovora ovisit će prije svega o okončanju ključnih reforma za koje je potrebna krajnja odlučnost", kaže Barroso dodajući da Hrvatska i dalje ima nezavršenog posla posebno što se tiče pravosuđa i ljudskih prava. Kaže i kako Hrvatska mora napraviti još više oko rješavanja ratnih zločina kao i oko pitanja manjina.

Bez datuma


Barroso je zamolio zastupnike da proces uključenja Hrvatske u EU bude od nacionalne važnosti i stvar jedinstva hrvatskih stranaka i hrvatskih građana. Barroso je i pohvalio napore kazavši da je ova Vlada napravila impresivan posao te je dodao da ova Vlada mora završiti posao pregovora oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju.  Pohvalio je i "Savez za Europu" hrvatskih stranaka.

Za Barrosa ključna je i određenost hrvatske politike prema susjedima dodajući kako treba zatvoriti i poglavlje prošlosti. Dotaknuo se i rješavanja ratnih zločina.

"Kada će se pregovori završiti ovisit će o provođenju reformi", zaključio je Barroso na kraju naglašavajući da je stekao dojam da će Hrvatska napraviti sve da pregovore završi što prije.

No datum, makar i okvirni, ponovno je izostao.
 

Pročitajte više