BARTENSTEIN: AUSTRIJA U POTPUNOSTI PODUPIRE HRVATSKU NA PUTU ZA EU

Austrija u potpunosti podupire Hrvatsku na putu u EU, naglašeno je tijekom susreta ministara gospodarstva Austrije i Hrvatske Martina Bartensteina i Ljube Jurčića koji su u ponedjeljak poslijepodne razgovarali u Beču o daljnjem unapređenju bilateralne suradnje.

"Austrija u potpunosti podupire Hrvatsku u procesu prilagodbi za pristup Europskoj uniji. Hrvatska je na najboljem putu da ostvari proces stabilizacije i potrebnih prilagodbi kako bi godine 2007. sa Rumunjskom i Bugarskom pristupila EU", izjavio je austrijski ministar Bartenstein nakon razgovora s hrvatskim kolegom.

"Imamo izvanrednu bilateralnu suradnju. Austrija je po izravnim ulaganjima s više od dvije milijarde eura najveći strani investitor u Hrvatskoj. Robna razmjena je vrlo dobra, veliki broj Austrijanaca i dalje ulaže u različite oblike poslovne suradnje u Hrvatskoj, a još veći broj ljetuje u Dalmaciji i Hrvatskoj. Turizam funkcionira i obrnuto", rekao je ministar Bartenstein. Dodao je da je s kolegom Jurčićem razgovarao i o zaštiti stranih ulaganja ne samo u Hrvatskoj nego i u državama tzv. "zapadnog Balkana".

"Značaj Austrije za hrvatsko gospodarstvo je vrlo velik", kazao je ministar Jurčić.

Dodao je da su jako važni ne samo gospodarska suradnja nego i programi koje potiče austrijska strana kao npr. onaj koji je sada u tijeku o prilagodbi hrvatskog carinskog sustava europskom.

"Austrija ulaže velike napore svojim uslugama kako bi olakšala hrvatski put u Uniju", rekao je Jurčić dodajući da je Austrija zainteresirana, uz ostalo, za daljnje ulaganje u turistički sektor, te privatizaciju Ine i HEP-a.

Jurčić će se u utorak ujutro sastati s predsjednikom Austrijske gospodarske komore (AGK) Christophom Leitlom.

Nakon toga će ministar Jurčić zajedno s Leitlom, zatim ministrom pomorstva, prometa i veza Rolandom Žuvanićem, predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem i suradnicima sudjelovati na Danu hrvatskog gospodarstva u AGK gdje se očekuje više od 150 austrijskih i hrvatskih gospodarstvenika.

Ministar Žuvanić razgovarat će u utorak poslijepodne s austrijskim ministrom prometa Hubertom Gorbaschom.

Pročitajte više