BASKIJSKA VLADA ZA AUTONOMIJU OD ŠPANJOLSKE

Baskijska vlada usvojila je u subotu kontroverzni plan o autonomiji Baskije od Španjolske, koji je vlada u Madridu odmah ocijenila neprihvatljivim i upozorila da će svim sredstvima boriti protiv njega. L

Prema planu baskijske vlade, Baskija bi dobila status "slobodne pridružene države" i imala bi pravo odlučivati o svojem suverenitetu putem referenduma. Plan bi navodno trebao zaustaviti više od 30 godina separatističkog nasilja gerilske skupine ETA.

"Pozivamo na osjećaj za demokraciju španjolskog naroda kako bi se poštivala volja većine Baskijaca", rekao je šef baskijske vlade Juan Jose Ibarretxe nakon sastanka regionalne vlade.

Vlada španjolskog premijera Josea Maria Aznara odmah je ocijenila kako plan "legitimizira nasilje".

U tridesetgodišnjoj borbi ETA-e za neovisnu baskijsku državu na sjeveru Španjolske i jugu Francuske ubijeno je više od 800 ljudi.

Španjolska vlada je najavila da će zaustaviti plan političkim ili pravnim sredstvima.

Baskijska vlada namjerava predložiti svoj plan baskijskom parlamentu, nakon čega bi trebali uslijediti pregovori sa središnjom vladom koji bi trebali trajati najduže šest mjeseci.

Nakon toga, plan bi bio predstavljen parlamentu u Madridu, u kojemu Aznarova stranka ima većinu. Glavna oporbena španjolska Socijalistička stranka također je odbacila plan.

(Hina) rb

Pročitajte više