Baskijski nacionalizam na kušnji na regionalnim izborima

Španjolski Baski glasuju u nedjelju za novi regionalni parlament unutar kojega će umjereni nacionalisti teško dobiti apsolutnu većinu koju priželjkuju kako bi obnovili zahtjev za većom autonomijom spram Madrida. L

Iako to nije izravan cilj glasovanja, odluka 1.799.000 birača smatrat će se testom pristanka naroda na plan "slobodnog udruživanja" španjolske Baskije s ostatkom Španjolske, koji zastupa šef dosadašnje vlade Juan Jose Ibarretxe a kojega je u veljači odbacio nacionalni parlament.

Iako španjolska Baskija od 1979. godine raspolaže najvelikodušnijim statusom autonomije u Europi, suočava se već više od trideset pet godina s jakom separatističkom strujom, koju obilježava terorizam.

Prvi rezultati bit će poznati oko 21.30 sati. Baskijska je vlada angažirala 5000 policajaca kako bi glasovanje proteklo u miru.

Umjereni nacionalistički savez Baskijske nacionalističke stranke i male stranke Eusko Alkartasuna, na vlasti u regiji od 1980. godine, smatra se favoritom u ispitivanjima javnog mnijenja, ali se čini da neće uspjeti dobiti apsolutnu većinu kao što se nadao.

(Hina) xbnš ymaš

Pročitajte više