Batasuna tvrdi da Aznar "laže" i da zna tko stoji iza atentata u Madridu

ŠEF ŠPANJOLSKE vlade Jose Maria Aznar "laže" i "zna tko je počinio" niz atentata u Madridu, ali će i dalje tvrditi da je to ETA dok ne prođu nedjeljni parlamentarni izbori, izjavio je u petak glasnogovornik zabranjene radikalne baskijske stranke Batasuna Arnaldo Otegi.

"Postoji volja da se takva hipoteza zadrži dok ne prođu nedjeljni izbori", rekao je Otegi za baskijsku televiziju Euskal Telebista.

"To je orkestrirana politika Narodne stranke (PP)", dodao je Otegi.

S obzirom na predstojeće izbore, pretpostavka o odgovornosti baskijske separatističke organizacije (ETA) "zanimljivija je za PP" nego pretpostavka da je atentate počinila al-Qaida zbog svrstavanja Madrida uz Washington u invaziji na Irak, izjavio je jedan od čelnika Batasune Joseba Alvarez.

Otegi je rekao da Batasuna ima u vidu "samo jednu pretpostavku", a to je da je za terorističke napade u Madridu odgvorna "skupina povezana s arapskim otporom" ili je povezana s aktualnom situacijom u Iraku, gdje je Španjolska poslala kontingent od 1300 vojnika.

"Da je ETA izvršila te atentate, naše bi stajalište bilo potpuno isto, to jest potpuno odbacivanje", rekao je Otegi. Batasuna nikada nije osudila neki atentat ETA-e.

"Terorizam je ono što se jučer dogodilo, a ETA ne čini takve stvari", kaže Otegi.

Španjolski premijer Aznar izjavio je u petak na konferenciji za novinare da ne odbacuju "nijedan trag", koji bi mogao voditi do počinitelja atentata u Madridu u kojima je poginulo 198 ljudi. Dodao je da policija i dalje pridaje najveću pozornost pretpostavci da ETA stoji iza atentata.

Pročitajte više