Batić: Vlast u Banja Luci čine sljedbenici Karadžića i Mladića

MINISTAR pravde u Vladi Srbije Vladan Batić oštro je optužio aktualne vlasti u Republici Srpskoj da toleriraju i prikrivaju kriminalce i ratne zločince te da podržavaju one političke snage koje pokušavaju zaustaviti demokratske reforme u Srbiji.

"Sa današnjim ljudima na vlasti Republika Srpska nema nikakvu perspektivu a ministru policije RS bilo bi bolje da uhićuje kriminalce i haaške optuženike i poradi na tome da Banja Luka ne bude oaza kriminalaca", izjavio je Batić u intervjuu kojega su u utorak objavile banjalučke "Nezavisne novine".

Batićeve kritike na račun vladajuće koalicije u Republici Srpskoj koju čine Srpska demokratska stranka (SDS) Radovana Karadžića i Partija demokratskog progresa (PDP) aktualnog šefa bosanskohercegovačke diplomacije Mladena Ivanića objavljena je samo dan nakon posjeta entitetskog ministra unutarnjih poslova Zorana Đerića i njegovog federalnog kolege Mevludina Halilovića Beogradu.

"Nezavisne" tvrde kako je srbijanski ministar unutarnjih poslova Dušan Mihajlović odbio razgovarati s Đerićem.

"Ministar unutarnjih poslova RS sad se našao rješavati velike probleme. Gdje su do sada bili?", kazao je Batić. On tvrdi kako vlasti u Beogradu iz Banja Luke do sada nisu uspjele dobiti nikakvu informaciju.

Srbijanski ministar pravde otvoreno je upitao kako je moguće da policija Republike Srpske do saa nije bila u stanju nikoga izručiti Den Haagu. "Svi su oni sljedbenici Karadžića i Mladića, oni koji su nam prijetili kako će doći preko Drine i s nama se obračunati zato što diramo njihovog idola i njihovog boga slobodana Miloševića", kazao je Batić dodavši kako je u teškim vremenima borbe protiv Miloševićeva režima tadašnja srbijanska oporba potporu imala jedino u Biljani Plavšić i Miloradu Dodiku, bivšim čelnicima Republike Spske.

Batić je potvrdio kako je Dodik prije atentata na Đinđića tadašnjem premijeru Srbije prenio informacije da se protiv njega sprema zavjera koju planiraju umirovljeni časnici KOS-a i Srbije u sprezi s kriminalcima iz Republike Srpske.

Pročitajte više