BBC se širi na Aziju, Al Jazeera sprema engleski program

I DOK se BBC namjerava proširiti na područje Azije i svoje emisije titlovati na lokalne jezike, u ovom slučaju na klasični kineski, katarska je televizijska postaja al Jazeera najavila pokretanje informativnog programa na engleskom kako bi konkurirala zapadnim televizijskim postajama poput BBCja ili CNNa, javljaju agencije.

Klasične britanske komedije poput "The Office", "Fawlty Towers" ili "Golog kuhara" dolaze na azijske televizijske ekrane zahvaljujući BBC-ju i bit će titlovane na lokalnom jeziku, javlja agencija Reuters.

BBC je u srijedu u Hong Kongu, kako javlja agencija Reuters, objavio da pokreće zabavni kanal BBC Prime za područje Azije od 1. prosinca, čime će upotpuniti BBC World koji već postoji u toj regiji.

Prema riječima Wayna Dunsforda, direktora kanala za Europu, Bliski istok i Afriku, BBC Prime će biti usmjeren na Hong Kong, Singapur, Tajland, Indoneziju, Filipine i Maleziju.

Verzije BBC Primea već se prikazuju u Europi, Africi i na Bliskom istoku i nude emisije s titlovima na lokalnim jezicima. BBC također planira širenje na područje Japana i to također od 1. prosinca.

Pokrenut 1995. godine BBC Prime ima titlove na engleskom, hebrejskom, danskom, švedskom, norveškom, češkom, mađarskom, poljskom, rumunjskom i talijanskom jeziku.

Kako pak javlja agencija France Presse, al Jazeera, koja služi kao kanal za komunikaciju različitim islamističkim skupinama, objavila je da će njezin novi program na engleskom jeziku al Jazeera International predstavljati "vjerodostojnu, autoritativnu i uravnoteženu alternativu" zapadnim medijima.

Šef al Jazeere Steve Clark je u Hong Kongu objavio da će emitiranje tog novog programa početi do kraja ove godine, a obuhvaćat će 24 sata.

Al Jazeera International razlikovat će se od arapske verzije, imat će odvojenu uredničku ekipu i bit će manje usmjerena na Bliski istok, a više na pitanja koja će biti zanimljiva zemljama u razvoju, dodao je direktor Nigel Parsons, a prenijela agencija France Presse.

Pročitajte više