Beč: Izložba Weilerovih velikih formata krajolika

"Četiri zida" naslov je izložbe istaknutoga austrijskoga slikara moderne Maxa Weilera, koja će se večeras otvoriti u Muzejskoj četvrti "Depadansi 21" Muzeja moderne umjetnosti zaklade Ludwig (MUMOK) u Beču.

Krajolici velikog formata - dimenzije 2,56 puta 6 metara - nastali su od 1973. do 1977. i izlažu se prvi put zajedno u jednom prostoru.

Glavna je tema te serije Weilerovih umjetničkih radova priroda i postojanje, što pokazuju i naslovi "Sasvim desno živa priroda", "Priroda s caput mortuum", "Preko granice stabla" i "Nebeski krajolik".

Rađena su u posebnoj tehnici "eitempera" na platnu koju je Weiler favorizirao i u kojoj je radio od 1960.

Po ljepoti slikarskog izraza uspoređuje ih se s Monetovim slikama, rekao je novinarima direktor MUMOK-a Edelbert Koeb naglasivši da je Weiler "Četiri zida" naslikao opušteno i s mirnoćom kao serijal kada je već bio međunarodno priznati slikar i profesor na Likovnoj akademiji u Beču. S "Četiri zida" Weiler upozorava na značenje prostora i arhitekture u svom umjetničkom djelu, dodao je.

Izloženi eksponati popraćeni su i Weilerovim tekstovima, primjerice: "Ta djela su u najvećoj mjeri ekperimentalna, ali ne i spektakularna... Ja sam zidni slikar, sve predstavljam kao zidove pred kojima ljudi stoje, hodaju, razgovaraju, odmaraju se i uživaju. Zato sam našao i razradio sredstvo", zapisao je 1977.

Izložbu "Četiri zida" Maxa Weilera (1910.-2002.), kako je najavljeno, otvorit će večeras austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel, a bit će otvorena do 2. svibnja 2004.

Pročitajte više