BEČ: JAČANJE MEĐUNARODNIH NAPORA PROTIV TERORIZMA

Terorizam je veliki izazov u 21. stoljeću koji međunarodna zajednica mora učinkovito suzbijati, naglasio je predsjedavajući Odbora za borbu protiv terorizma Vijeća sigurnosti UN (UNCTC) Inocencio Arias na konferenciji UNa i OESSa o subijanju terorizma koja se održava u Beču.

U radu ovog skupa sudjeluje oko 400 stručnjaka iz cijelog svijeta i više od 40 predstavnika regionalnih i subregionalnih organizacija. Arias je rekao da se poslije 11. rujna 2001. cijeli svijet izmijenio te da je terorizam globalni problem koji se može učinkovitije sprječavati pojačanim kolektivnim naporima, čvršćom koordinacijom svih međunarodnih regionalnih i subregionalnih organizacija, razmjenom informacija te provedbom međunarodnih antiterorističkih ugovora, posebice Rezolucije Vijeća sigurnosti 1373 o suzbijanju terorizma.

Predsjedavajući UNCTC-a također je istaknuo da postoji 12 međunarodnih dokumenata - konvencija i protokola za suzbijanje terorizma te da od 191 države članice UN više od 50 država nije ratificiralo te dokumente.

Izvršni direktor bečkog Ureda UN-a za borbu protiv kriminala i zlouporabe droga Antonio Maria Costa kazao je da postoje veze između terorizma i organiziranog kriminala uključujući krijumčarenje droga, vatrenog oružja i ljudi te da se terorističke skupine mogu oslabiti samo ako se unište njihove aktivnosti koje im donose dobit.

Dvodnevna konferencija "Međunarodni napori protiv terorizma" završit će Bečkom deklaracijom koja naglašava potrebu jačanja borbe protiv terorizma kao i suradnju svih zemalja, institucija i organizacija u sprječavanju tog zla 21. stoljeća, rekao je glavni tajnik OESS-a Jan Kubis.

(Hina) xspđ ysb

Pročitajte više