Beč: Predstavljen Zagrebački velesajam

U AUSTRIJSKOJ saveznoj Gospodarskoj komori u Beču održana je u četvrtak tradicionalna prezentacija Zagrebačkog velesajma.

Hrvatsko-austrijska gospodarska suradnja u stalnom je porastu, Hrvatska je za Austriju vodeća država u jugoistočnoj Europi i to praktično na svim područjima, rekao je tom prigodom voditelj Odjela za JI Europu u austrijskoj Saveznoj gospodarskoj komori Franz Roessler.

Naglasio je da Austrijanci Hrvatsku praktično promatraju kao domaće tržište te da su austrijske tvrtke uložile gotovo 2,5 milijardi eura, čime je Austrija na prvom mjestu od stranih investicija u Hrvatskoj. I ta pozitivna tendencija se stalno nastavlja jer austrijske tvrtke pokazuju interes za daljnja ulaganja u turizam, infrastrukturu, energetiku, telekomunikacije, metalnu i drvnu industriju itd.

Najavio je da će se od 5. do 7. prosinca u austrijskoj gospodarskoj komori održati Europski forum Alpbach pod naslovom "Hrvatska - Austrija - Europa".

Savjetnik gospodarstva u Veleposlanstvu Hrvatske u Beču Janko Deželić predstavio je aktualno gospodarsko stanje, trendove i kretanje u Hrvatskoj, ocijenivši kako su odnosi dviju prijateljskih zemalja u stalnom usponu te kazavši da se predviđa da će robna razmjena u ovoj godini iznositi 1,7 milijardi eura, što je gotovo 25 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Vanjskotrgovinska razmjena 2004. iznosila je 1,4 milijarde eura, od čega je jednu milijardu eura bio izvoz iz Austrije u Hrvatsku, a 400 milijuna eura izvoz iz Hrvatske u Austriju. Deželić je također istaknuo kako Zagrebački velesajam postaje najznačajnije mjesto susreta gospodarstvenika jugoistočne, srednje i zapadne Europe.

Direktorica projekta gradnje i opremanja Zagrebačkog velesajma Dijana Aranicki Kiss predstavila je rad i priredbe Zagrebačkog velesajma i odgovarala na upite oko 60-ak nazočnih austrijskih gospodarstvenika, partnera i poslovnih ljudi.

Pročitajte više