Benedikt XVI. za nastavak dijaloga sa Židovima, Grčka crkva pozdravlja novog papu

NOVOIZABRANI papa Benedikt XVI. izrazio je u četvrtak želju za "nastavkom dijaloga i jačanjem suradnje" sa židovskom zajednicom, doznaje se iz poruke koju je uputio rimskom velikom rabinu.

"Vjerujem u pomoć Svevišnjeg glede nastavka dijaloga i jačanja suradnje sa židovskom braćom i sestrama", piše papa rimskom velikom rabinu Riccardu Di Segni, odgovarajući tako na brzojav i čestitku upućenu dan ranije.

Dijalog između katolicizma i judaizma, pokrenut na Drugom vatikanskom saboru, konkretnu je formu dobio posjetom pape Ivana Pavla II. rimskoj sinagogi 1986. godine. Sveta Stolica i Izrael uspostavili su diplomatske odnose 1994., a Ivan Pavao II. je Izrael posjetio šest godina kasnije.

Isti dan je poglavar Grčke pravoslavne crkve i atenski nadbiskup Hristodoulos s "osjećajem radosti i optimizma" pozdravio izbor kardinala Josepha Ratzingera za novog papu i biskupa Rima, kaže se u priopćenju svete sinode Grčke crkve.

Hristodoulos izražava želju da "novi poglavar Katoličke crkve nastavi putem približavanja i jedinstva Crkvi, za što se zalagao njegov prethodnik".

Zategnuti odnosi između Grčke crkve, koja nije odvojena od države, i Vatikana, doživjeli su prekretnicu nakon povijesnog posjeta Ivana Pavla II. Ateni u svibnju 2001. godine kada je izrazio pokajanje zbog davnih pogrešaka Rima prema pravoslavnim vjernicima.

Pročitajte više