Beograd: Predstavnici udruženja obitelji nestalih iz Srbije i Crne Gore o problemima pri potrazi

PREDSTAVNICI Udruženja roditelja i obitelji uhićenih, zarobljenih i nestalih lica Srbije i Crne gore u ponedjeljak su u Beogradu govorili o problemima pri potrazi za nestalima, istaknuvši tu nedovoljno razumijevanje svojih vlasti ali i nepsremnost Hrvatske za suradnju, posebno kad je riječ o uzimanju uzoraka za DNK analize.

"Iako ima pomaka, vlasti u Beogradu, ni stare ni nove, nisu pokazala dovoljno razumijevanja za problem identifikacije i ekshumacije", rekao je predsjednik Udruženja roditelja i porodica uhićenih, zarobljenih i nestalih lica Srbije i Crne Gore Radivoje Simović na konferenciji za novinstvo upriličenoj u Beogradu u povodu Dana nestalih.

"Kada je o Hrvatskoj riječ, problem predstavlja nespremnost Hrvatske da surađuje u vezi uzimanja uzoraka krvi, odnosno DNK analiza", dodao je Simović. "Do danas s Hrvatskom nismo uspjeli naći zajednički jezik, kako bi oni ustupili te podatke", rekao je Simović u beogradskom Medjunarodnom press centru.

Predsjednik Udruženja nestalih iz tzv. krajine Čedo Marić rekao je kako prema podacima te udruge trenutno ima još 3.000 nestalih i otetih s područja krajine, od čega je 2.700 s neizvjesnom sudbinom, te da su dosad ekshumirane četiri grobnice, a da na taj postupak čekaju još 24 grobnice, s pet ili više pokopanih osoba.

Kazavši kako pojedinačnih i skrivenih grobnica ima bezbroj, Marić je rekao kako su predstavnici Udruge prije mjesec dana s haškim istražiteljima obišli sjevernu Dalmaciju, gde su registrirali 10 lokacija na kojima se pretpostavlja da bi mogli biti pokopani nestali iz krajine nakon akcije Oluja, 1995. godine.

(Hina) xtman ysd

Pročitajte više