Beogradski psihijatar osumnjičen da je pacijentima davao lažne dijagnoze

Ilustracija: Shutterstock

PSIHIJATAR iz Beograda koji je radio u Domu zdravlja Palilula osumnjičen je da je pacijentima davao krive dijagnoze.

Prema nalogu tužiteljstva, policija prikuplja podatke o potencijalnim zloupotrebama psihijatra koji je pacijentima upisivao šifre bolesti od kojih nisu bolovali.

Prema pisanju Telegrafa, pretpostavlja se da je liječnik upisivao lažne dijagnoze da bi farmaceutska kuća pokrenula kliničko ispitivanje jednog lijeka.

Mladić nije dobio posao zbog lažne dijagnoze

Slučaj je otkriven kada je jedan mladić odbijen za posao jer je poslodavac kod kojeg se javio znao da u njegovom liječničkom kartonu piše da ima teška psihička oboljenja. 

Povjerenik za javno informiranje i zaštitu osobnih podataka u Srbiji Milan Marinović rekao je za RTS da ga je iznenadilo to što su poslodavci saznali dijagnoze kandidata za posao.

"Prvo, po zakonu poslodavci to ne trebaju znati. Drugo, donesena je izmjena pravilnika prošle godine da izvještaj o dijagnozi i šifri bolesti više ne bude dio izvještaja o spriječenosti za rad", kazao je Marinović za RTS.

Upitan hoće li provjeravati te poslodavca jer se spominju barem dva kandidata iz beogradskog naselja Palilula koji su odbijeni za posao, Marinović kaže da su odmah odlučili krenuti s inspekcijskim nadzorom čim su za slučaj saznali iz medija. 

"U medijima nisu spomenuti nazivi poslodavaca, mi ne znamo u ovom trenutku o kojim se poslodavcima radi, tako da ćemo krenuti od izvora podatka. Najavili smo u petak, kako to zakon o inspekcijskom nadzoru nalaže, inspekcijski nadzor Doma zdravlja Palilula i sutra inspektori povjerenika idu tamo u nadzor da vidimo na izvoru koji su to podaci. Zanima nas je li Dom zdravlja službenim putem slao te podatke nekim poslodavcima te na koji način su oni eventualno mogli doći do tih podataka", rekao je i poručio da poslodavac nema pravo zahtijevati dijagnozu radnika.

Psihijatar dao otkaz u domu zdravlja

Marinović navodi da priča sa psihijatrom i lažnim dijagnozama ima više slojeva. 

"Jedan je potencijalno kazneno-pravni i o tome će odlučiti tužiteljstvo. Koliko sam shvatio iz medija, taj psihijatar više ne radi u tom domu zdravlja, ni u jednom, radi valjda privatno. Bez obzira na to, u vrijeme kada je radio, on je bio službeno lice i kao takav ima odgovornost. S druge strane, postoji disciplinska odgovornost. Dom zdravlja je protiv njega vodio postupak koji je okončan tako što je on dao otkaz. Zato je postupak obustavljen.

Naravno, postoji aspekt koji se tiče naše nadležnosti - čuvanja osobnih podataka. Što se tiče zaštite osobnih podataka, zakon sankcionira pravno lice, u ovom slučaju Dom zdravlja, a ako dođe do prekršaja, kažnjavaju se novčanom kaznom od 50.000 do dva milijuna dinara. Odgovorno lice u tom domu zdravlja trebalo bi dobiti kaznu od 5000 do 150.000 dinara. Ako je došlo do krivotvorenja isprave i zlouporabe položaja, tada su propisane kaznene sankcije", rekao je Marinović za RTS.

Pročitajte više