Penava: Ako Radić bude koordinator za pregovore, to će biti jer sam ja tako odlučio

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ivan Penava, čelnik Domovinskog pokreta, i Mario Radić, čovjek koji figurira kao jedan od najmoćnijih ljudi u Domovinskom pokretu, danas su komentirali informaciju koju je objavio 24sata. Naime, spomenuti portal objavio je da Radić neće biti koordinator za odnose s HDZ-om niti da će razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem o radu vlade, već da će to biti posao Penave.

Radić je ranije danas rekao da će on voditi razgovore s koalicijskim partnerima, a Penava je poručio da će o toj temi odluku donijeti predsjednik stranke - dakle on. Povuklo se tako pitanje je li došlo do trzavica unutar Domovinskog pokreta, međutim Penava je to malo kasnije demantirao.

Dabro: Nema sukoba unutar stranke, još nismo razgovarali o koordinatorima

Sada je sve komentirao i glavni tajnik stranke te novi ministar poljoprivrede Josip Dabro. On je u razgovoru za Jutarnji list rekao da unutar stranke nema sukoba te da još nisu razgovarali o tome.

"Mi na službenim tijelima stranke još uopće nismo razgovarali o bilo kakvom koordinatoru, pa samim time niti o tome hoće li to biti Penava, Radić ili netko treći", rekao je.

Osim toga, Dabro je rekao da je Penavina izjava da će on određivati koordinatora legitimna "jer predsjednik stranke po statutu DP-a predstavlja stranku". Na pitanje kako tumači to što je Radić rekao da će on biti koordinator, Dabro je odgovorio protupitanjem: "Je li Ivan Penava dao neku punomoć nekome da umjesto njega predstavlja stranku?"

Radić: HDZ neće određivati tko će biti koordinator

Podsjetimo, Radić je prvo za Jutarnji rekao da "neće HDZ određivati tko će u ime DP-a biti koordinator":

"Kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone! Jasno je da bi HDZ volio da ja ne budem glavni pregovarač DP-a s obzirom na to da imam puno pregovaračkog iskustva i vještina. Ali ništa od tog pokušaja, kao što sam već i ranije to najavio, ja ću voditi razgovore s našim koalicijskim partnerima."

Penava: Ako koordinator bude Radić, to će biti jer sam ja tako odlučio

Malo kasnije, to je prokomentirao i Penava za N1.

Predsjednik stranke je taj koji u svakoj stranci odlučuje što se radi, iznad njega je samo predsjedništvo i neka kolektivna tijela. Ako to bude Mario Radić, to će biti zato što je tako odlučio predsjednik stranke, a ne zato što je to odlučio neki novinar ili lobiji", rekao je Penava pa nastavio:

"Apsolutno nema prijepora između mene i Radića. Ne vidim odakle ta priča i ti stavovi", zaključio je Penava.

Pročitajte više